Франция е новият икономически двигател на Европа

Реформите на президента Еманюел Макрон дават отражение във втората по големина европейска икономика

16:03 | 6 ноември 2019
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

След годините неуспешно съревнование с двигателя на европейската икономика Германия, Франция най-накрая има с какво да се похвали.

Втората по големина икономика на еврозоната изпреварва своя съсед в региона като цяло – преодолявайки несигурността от търговските войни и отслабения глобален растеж. По-добрите данни във Франция се дължат частично на намалението в данъците и по-слабата зависимост на страната от износа, като са отражение на по-ранните реформи на президента Еманюел Макрон, чиято цел беше да се посеят семената на дългосрочния растеж, пише Bloomberg.

Френската икономика може да навлезе в нова ера благодарение на реформите на Макрон. Графика: Bloomberg

Доказателствата за успешните реформи на президента могат да се видят в увеличението на бизнес инвестициите, което последва намаляването на корпоративния данък, и увеличаването на заетостта след промените в трудовото законодателство на страната. Темпът на създаване на работни места е толкова бърз, че дори икономистите се затрудняват да го обяснят, а главният икономист на Френската централна банка го определи като „забележително“.

Събуждането на френската икономика на фона на заплашваната от рецесия Германия може да има по-сериозни политически последици за Европа, давайки на Макрон инструменти да прокара своята програма. Това включва по-активна индустриална политика и създаването на европейски шампиони, които да се конкурират със САЩ и Китай, както и повече споделяне на ресурси между страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Alex Kraus

Френският лидер вече отбеляза известен успех по отношение на споразумението за бюджета на еврозоната, въпреки че той е далеч по-малък от първоначалните му амбиции. През третото тримесечие френската икономика нарасна (с 0,3%) повече от очакванията, като вътрешното търсене беше основният ѝ двигател.

Очакванията за октомври са за по-силен икономически растеж във Франция в началото на четвъртото тримесечие, докато свиването в производствения сектор натежава на Германия.

Франция привлича все повече чуждестранни инвестиции, като бизнесът в страната също продължават да харчи, тъй като са по-малко изложени към несигурността в глобалната търговия от германските си конкуренти.

Франция привлече повече чуждестранни инвестиции от Германия през 2018 г. Графика: Bloomberg 

Paзбиpa ce, Фpaнция имa да извърви дълъг път, пpeди дa изпpeвapи Гepмaния пo peдицa пoĸaзaтeли.

Стpaнaтa xapчи 56% от брутния вътрешен продукт за aдминиcтpaция, докато в Германия този дял е 45%. Ocвeн тoвa нивото на бeзpaбoтицa във Франция намалява, но все пак е двойно по-високо, отколкото в Германия.

Нивото на безработица във Франция все още е едно от най-високите в Европа. Графика: Bloomberg

Френското правителство посочва качеството на работните места като сигнал, че реформите работят. Най-важното е, че делът на новите работни места е стабилен, постоянните договори се увеличават, след като Макрон промени законите, които според компаниите обезсърчаваха наемането.

Освен че увеличи инвестициите в страната, намаляването на данъците насърчи и появата на все повече стартъпи, като броят им достига рекордни нива след избирането на Макрон.

Броят на стартъпите във Франция се увеличава след избирането на Макрон. Графика: Bloomberg 

Едва на средата от своя 5-годишен мандат, Макрон не е приключил. В началото на този месец той въведе промени, чиято цел е да насърчи гражданите да работят, а работодателите да предлагат по-добри договори. Освен всичко останало, френският лидер започна и пенсионна реформа, която би позволила на работниците да бъдат по-мобилни.

Правителството обмисля и допълнително намаляване на данъците за компаниите, произвеждащи във Франция, както и редица промени в стратегически сектори.

„Нищо няма да ни откаже от трансформацията на страната“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер миналия месец пред радио RTL. Той припомни, че именно по тази причина беше избран и президентът Макрон.