Искате да обидите Путин? Това ще ви струва 462 долара

Географията и демографията на присъдите показва, че гневът срещу Путин се надига на места, които обикновено подкрепят президента

07:46 | 2 октомври 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Преди шест месеца Русия прие закон, според който се смята за административно нарушение обиждането на държавните символи и институциите на властта. Първите резултати от прилагането му показват, че когато съдът налага глоба, то това е заради обиди към президента Владимир Путин, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Така първият подобен закон след разпадането на Съветския съюз доведе до странна ценова листа за обиди. Средно струва 30 хил. рубли (462 долара) да се позори президента.

След като Путин подписа закона през март, местната полиция, прокуратурата и съдилищата започнаха да го използват, за да възпират неуважителната реч към всички видове длъжностни лица, включително кметове и директори на държавни компании.

През юли именно Путин поиска главния прокурор да наблюдава възникващите казуси. Скоро след това вътрешното министерство на Русия възложи на полицията да прилага закона само срещу хора, използващи обиден език и изображения по отношение на Путин, кабинета, парламента и съдилищата.

Според доклад на правозащитната организация Агора от общо 45 дела, открити по новия закон, 26 са били заради Путин, а 18 от тях са приключили с правни обвързващо решение, налагащо глоба.

Според Агора първото дело, приключило успешно по новия закон, засяга Ронан Ватанен от град Калевала. Той е публикувала серия от постове в социалната мрежа Vkontakte, описващи Путин като „крадец“, някои от приятелите му милиардери като „паразити“ и „дяволи“. Той бе осъден на 30 000 рубли глоба на 24 април.

Най-голяма известност е придобила присъдата на Юри Картижев заради използването на нецензурирани думи към руския президент Владимир Путин. Картижев беше глобен с 30 хил. рубли през април. За цитиране на Картижев пък друг руснак беше глобен също с 30 хил. рубли.

Въпреки че 30 хил. рубли е най-разпространената глоба има и такива по 15 хил. рубли. Различен обаче е случаят на Евгений Жуков от Курган, който е отнесъл глоба от 40 хил. рубли заради публикуването на песен, в която се пее против Путин и която често се пее от украинските футболни фенове.

Кремъл представя антипутинските протести като хленчене сред студентите и интелектуалците от Москва и Санкт Петербург, но ако се съди по глобените хора в последните месеци, то те са обикновени хора от по-бедните региони на Русия. Географията и демографията на присъдите показва, че гневът срещу Путин се надига на места, които обикновено подкрепят президента.

На въпрос през юни защо е подписал влизането в сила на въпросния закон, Путин се позова на подобни закони в други европейски страни и по-специално в Германия. Интересното в случая с Германия, обаче е, че законът, за който става дума, се отнася само до президента, но не и за канцлера и до момента е бил прилаган едва няколко пъти. Например, през 2011 г. мъж бе глобен с 600 евро за хвърляне на две яйца по президента Кристиан Вулф.

Подобен закон има и във Франция. През 2013 г. левият активист Ерве Еон беше осъден на глоба от 30 евро за развяване на обиден плакат на президента Никола Саркози. Тогава обаче Европейският съд по правата на човека отмени решението на френския съд.

В крайна сметка никоя демократична нация не се опитва да защити образа на лидера си, като преследва авторите на непочтени публикации в социалните мрежи, отбелязва в коментара си Леонид Бершидски.