В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Русия и Франция са в битка за надмощие в Централноафриканска република

Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, В развитие, 27.09.2019

14:22 | 27 септември 2019
Цветан Кръстев, редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Кръстев, редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необичайното е, че резолюцията на ООН за отслабване на оръжейното ембарго срещу Централноафриканската република (ЦАР) обедини Русия и Франция, тъй като често отношенията между двете страни се изострят. Но Париж и Москва се обединиха, тъй като имат общ интерес в африканската страна. По този начин те ще имат по-голяма възможност да внасят оръжия. Това каза Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Амбициите на Москва са да засили влиянието си в ЦАР. Това притеснява Франция, тъй като в исторически план Париж има силни изградени връзки с Банги. Централноафриканската република е бивша френска колония и поради това Франция вижда заплаха от руско влияние в богатата на диаманти страна".

"Русия сключва по-големи търговски сделки с оръжия с правителството в Банги, а в замяна Москва иска да получава диаманти. Освен това има и руски паравоенни групи, чиито членове обучават местната армия. Поради това към момента влиянието на Русия в Централноафриканската република е по-силно", коментира Кръстев.

Правителството гледа на френските части като на "бившите колонизатори", обясни Кръстев.

"В страната има различни бунтовнически групи, а правителството контролира едва една четвърт от територията на страната. Останалата част се владее от бунтовнически групи".

"Междувременно правителството в Судан реши да затвори границата си с Централноафриканската република. В позицията на суданското правителство се говори за „заплаха“ за икономиката и сигурността. Правителството вероятно очаква да се засили бежанският поток към Судан и не иска да преминава трафик на оръжия през страната към ЦАР", отбеляза той.

"Централноафриканската република не е сериозен геополитически фактор и затова международната общност не обръща голямо внимание на случващото се там, въпреки че хуманитарната криза в страната е огромна".

"Мирът в страната изглежда като далечен блян. След отслабването на оръжейното ембарго срещу ЦАР ще има повече предпоставки за война. За да се стигне до мир, не трябва да има ресурси, които биха водели до война", завърши с тези думи Кръстев.

Вижте целия разговор във видеото.