Слабите продажби в САЩ свиват китайския износ през август

Икономисти не очакват споразумение между Вашингтон и Пекин през 2019 г.

11:50 | 8 септември 2019
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Китайският износ неочаквано се свива през август с 16-процентно понижение на годишна база на продажбите в САЩ след ескалацията в търговската война между Пекин и Вашингтон, пише Bloomberg.

Износът от Китай се свива с 1% в доларово изражение през август спрямо същия месец година по-рано, докато вносът бележи 5,6-процентен спад, оставяйки търговски излишък от 34,84 млрд. долара, съобщи митническата администрация в неделя.  

Икономисти очакваха износът да нарасне с 2,2%, а вносът да спадне с 6,4%.

Понижението в китайския износ е отчетено въпреки трайното отслабването на юана и е сигнал, че износителите не се опитват да изпълнят поръчки предварително, за да се предпазят от нови увеличения на митата.

Слабият износ добавя натиск върху китайската икономика, която вече беше забавена от търговския спор със САЩ, увеличавайки нуждата Пекин да въведе нови стимули.

Китай и САЩ обявиха, че преговорите лице-в-лице ще се проведат през идните седмици на фона на увеличението на американските мита, което влезе в сила от 1 септември. Белият дом планира да въведе нови налози от 1 октомври, като и двете страни обявиха намерения за нови увеличения на митата от 15 декември в случай, че дотогава няма постигнато споразумение.

“Продължаваме да очакваме липса на търговска сделка през 2019 и дори 2020 г. в основния сценарий, като отчитаме риск от нови ескалации в търговската война”, посочи Тао Уан, икономист в UBS AG. Последното 5-процентно увеличение на американските мита върху почти целия китайски внос ще доведе до свиване на брутния вътрешен продукт на страната от 0,3% в 12-месечен период, като повечето банки вече очакват втората по големина икономика в света да нарасне с 5,8% през 2020 г., добави тя.