ЕЦБ настоява банките да засилят подготовката за Brexit без сделка

Очаква се дружествата да преместят част от служителите и операциите си извън Великобритания

19:50 | 14 август 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини банките в забавяне на подготовката за Brexit, като им посочи, че трябва да преместят допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз (ЕС) в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, пише Bloomberg.

Централната банка заяви, че компаниите са преместили „значително по-малко дейности, критични функции и служители“ от своите операции в ЕС, отколкото първоначално е било предвидено. ЕЦБ добави, че някои банки не отговарят на надзорните очаквания и не могат да продължат да разчитат до такава степен на обслужването на клиенти от клоновете в Кралството.

Няколко компании за финансови услуги в Лондон се въздържаха от трупането на допълнителни резерви в еврозоната – изискване, поставено след отлагането на Brexit през март. Goldman Sachs Group Inc. и Standard Chartered Plc са сред глобалните дружества, които забавиха прехвърлянето на няколко милиарда евро капитал извън Великобритания, посочиха запознати източници през юни.

ЕЦБ изисква банките да разполагат с достатъчно средства, за да гарантират, че могат да се справят с потенциалните загуби в своите европейски единици. Банките в региона започнаха да създават дъщерни дружества в еврозоната, като по-рано договориха необходимите капиталови нива с ЕЦБ.