Британската икономика неочаквано се свива за пръв път от 2012 г. насам

Производството в Кралството отбеляза 2,3-процентен спад през второто тримесечие

12:27 | 9 август 2019
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британската икономика се свива през второто тримесечие за пръв път от над шест години, нанасяйки удар на новоизбрания премиер Борис Джонсън, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се свива с 0,2%, следвайки солидния напредък от 0,5% през предходните месеци, посочи Националната статистическа агенция на Великобритания в петък. Цената на британския паунд се понижи до 1,21 паунда за долар след обявяването на данните.

Внезапната загуба на инерция е отчетена на фона на множеството компании, които намалиха запасите си, натрупани преди първоначалния краен срок за Brexit на 29 март. Британската икономика беше засегната и от автомобилните заводи, които предвидиха прекъсвания на процесите си през април, за да избегнат нарушения на доставките в случай, че Великобритания се беше разделила с блока предния месец.

Производството в Кралството, което отчете значително увеличение през първото тримесечие, спада с 2,3% на тримесечна база – най-сериозното понижение от 2009 г. насам.

Данните за БВП са първият сигнал, след като Борис Джонсън зае премиерския пост миналия месец, настоявайки за провеждането на Brexit на 31 октомври, независимо дали към този момент ще има постигната сделка с Брюксел.

Въпреки че през третото тримесечие се прогнозира скромно възстановяване, основният темп на растеж изглежда се забавя в условията на повишена несигурност заради Brexit и глобалната икономика, която се доближава до първата рецесия от десетилетие.