Германия ще разкрие степента на заплахата от рецесия

Предстои най-голямата европейска икономика да публикува данните си за второто тримесечие

17:00 | 11 август 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Здравината на най-голямата европейска икономика ще премине през преглед тази седмица с публикуването на данните дали е успяла да избегне свиване през второто тримесечие, пише Bloomberg.  

Експортно ориентираната германска икономика беше засегната от търговката война между САЩ и Китай на фона на увеличаващите се спекулации, че се движи към неизбежна рецесия. Редица компании, сред които Continental, Daimler, BASG и Lufthansa, вече намалиха перспективите си за представянето на германската икономика.

Индустриалното производство в Германия отбеляза най-големия си годишен спад за близо десетилетие през юни, като миналата седмица стана ясно, че износът също е засегнат. Традиционно силният пазар на труда в Германия е поставен под все по-сериозен натиск.

Според икономисти на Bloomberg данните от сряда ще покажат свиване на брутния вътрешен продукт на Германия с 0,1% спрямо предходното тримесечие.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% през същия период.  

Свиване на германската икономика ще даде още една причина Европейската централна банка да последва примера на Федералния резерв на САЩ, както и на редица централни банки в Азия, преминавайки към намаляване на лихвените проценти през септемви.