В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търговското напрежение тласка Германия към рецесия

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 08.08.2019

13:01 | 8 август 2019
Обновен: 18:21 | 4 юни 2020
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички икономически данни към момента потвърждават прогнозата на Бундесбанк, че германската икономика най-вероятно ще отчете спад през второто тримесечие. Вече няма съмнения, че това ще бъде резултатът от търговското напрежение, по-слабото търсене и вътрешните проблеми в автомобилната индустрия. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Динамиката на пазарите е изключително висока тази седмица, посочи Иванова. В сряда три централни банки (тези на Нова Зеландия, Тайланд и Индия) понижиха лихвите, днес още една (на Филипините), отбеляза тя.

„Тенденциите по целия свят се променят и се преминава към ниски, нулеви и отрицателни лихви“.

Понижението на лихвите от Федералния резерв в края на юли даде спокойствие на централните банки, основно в Азия, да преминат към тези намаления, отбеляза редакторът.

„Мотивите на всички банки са еднакви – забавянето в икономиката, отдалечаването от целите за инфлацията и с оглед на това, че растат рисковете от есклацията на търговската война, централните банки предприемат този ход, за да защитят валутите си“.

Според Иванова Европейската централна банка със сигурност ще последва останалите банки, преминавайки към намаляване на депозитната ставка през септември и предприемайки стъпки по отношение подновяване покупките на облигации.

„ЕЦБ със сигурност ще действа в посока стимулиране на пазарите“.