Повишената конкуренция насочва Netflix към високобюджетни филми

Компанията смята да навлезе в ключова ниша за студиата на Hollywood

17:07 | 30 юли 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Netflix ще похарчи стотици милиони долари за създаването на високобюджетни филми като част от усилията си да увеличи базата си с абонати и да навлезе на територия, контролирана до момента от големите студиа на Hollywood, пише The Wall Street Journal.

Стрийминг гигантът вече ще инвестира общо над 520 млн. долара за създаването на три високобюджетни филма, посочват запознати източници.

По-рано този месец Netflix се съгласи да инвестира близо 200 млн. долара за екшън фимлa с Дуейн Джонсън „Red Notice“, който ще бъде заснет следващата година на различни екзотични локации, а участие в него ще вземат също Райън Рейнолдс и Гал Гадот.

Запознати източници добавят, че компанията смята да пусне по-късно тази година и „6 Underground“ - екшън филм, режисиран от Майкъл Бей, който ще струва около 150 млн. долара, както и „The Irishman“ на Мартин Скорсезе.

Последният от изброените филми всъщност може да се окаже най-рисковият залог на американския гигант. „The Irishman“ е историческа драма, която най-вероятно ще се хареса само на възрастните, интересуващи се от сериозна тематика, докато разходите за него се равняват на тези за някои екшън-приключенски филми за всички възрасти заради използваните най-модерни визуални ефекти. Хора, близки до снимките, заявиха, че общият ангажимент на Netflix възлиза на най-малко 173 млн. долара, докато други го оценяват на над 200 млн. долара, което прави „The Irishman“ най-скъпата драма за възрастни в новата история.

Netflix закупи правата за „The Irishman“ след отказа на няколко студиа, които изразиха съмнения в продукцията заради твърде високите разходи за драма. Продуцентите се бяха насочили към набирането на финансиране от независими фондове, когато стрийминг гигантът реши да се включи.

„Без Netflix “The Irishman” нямаше да бъде създаден“, коментира запознат източник. „Почти не виждам (други) студиа, които да са готови да се хвърлят в такива продукции вече. Смятам, че те стоят настрана от рисковите, по-зрели филми, особено драмите“, добавя той.

Американската компания посочи по-рано, че филмите представляват интерес за около една трета от общия ѝ брой зрители, докато телевизионните серии са предназначени за останалите. Компанията разчита, че новите продукции ще ѝ помогнат да запази своята база от над 150 млн. потребители към момента и ще добави нови, чиито такси генерират по-голяма част от приходите на гиганта, отколкото продажбите на билети.

Анализатори очакват Netflix да похарчи 15 млрд. долара за различни програми през 2019 г. Компанията зае милиарди долари в опит да ускори усилията си да увеличи свежото съдържание на платформата си.

Американският гигант се изправя пред различни предизвикателства на фона на увеличената конкуренция в САЩ. По-рано този месец акциите на Netflix поевтиняха с над 10%, след като компанията обяви, че губи абонати в Щатите за пръв път от близо десетилетие.