Chandrayaan-2 потегли успешно към Луната

Този път совалката е в пълна техническа изправност

15:18 | 22 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Учени от Isro правят финални тестове на Chandrayaan-2. Снимка: Karen Dias/Bloomberg
Учени от Isro правят финални тестове на Chandrayaan-2. Снимка: Karen Dias/Bloomberg

Индия стартира успешно своята втора мисия към спътника на Земята, като този път всичко мина по план, коментира BBC.

Точно в 14:43 часа местно време на 22 юли совалката Chandrayaan-2 потегли към открития космос от площадката на космическата станция Шрихарикота. Крайната дестинация е южният полюс на Луната, а целта на експедицията е да се търсят следи от вода и залежи на минерали.

В продължение на 23 дни Chandrayan-2 ще увеличава скоростта си около земната орбита, докато не набере нужната инерция, с която да се прикачи към лунната орбита. Целта е да се спести гориво, тъй като ракетата не разполага с нужния капацитет, за да измине разстоянието от 382 000 км. на собствен ход.

Индийската космическа изследователска организация (Isro) за пръв път в цялата си 50-годишна история възлага мисията на две жени. Мутая Ванита - директор на проекта, и Риту Каридал - директор на мисията.

Първоначално изстрелването бе насрочено за 15 юли, но 56 минути преди старта то бе отменено, поради теч на втечнен хелий в криогенния двигател. Но въпреки забавянето, Chandrayaan-2 трябва да стигне до Луната по план на 6 или 7 септември.

Снимка на Десислав Янкулов.

Шестте етапа на мисията на Chandrayaan-2.

През 2008 г. Isro провежда първата си успешна мисия до земния спътник, когато Chandrayaan-1 влиза в орбита, за да проведе най-мащабното изследване за вода до момента с помощта на радар. Този път „Луноход 2“ ще разшири познанието на индийските учени в тази област, като обходи голяма част от най-южните територии на земния спътник.

„Ще има 15 напрегнати минути за учените, щом луноходът се отдели от совалката, за да кацне на южния полюс на Луната“, казва д-р Сиван - директор на Isro.

Въпросните минути ще са най-напрегнатите, защото това ще е времето, в което апаратът ще бъде напълно автономен, за да се опита да избегне съдбата на израелския си предшественик, който през април тази година се разби след грешка в контролната система.