Макрон обяви създаването на военно-космическо командване

Френският президент обяви, че ще създаде космическа команда към ВВС. Същото беше уредено от Доналд Тръмп

13:01 | 14 юли 2019
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

В навечерието на националния празник на Франция президентът на страната Еманюел Макрон обяви създаването на военно космическо командване, пише германският седмичник Die Zeit.

"За да се гарантира развитието и разширяването на нашите възможности в космоса, през септември ще бъде създадено голямо космическо командване към военновъздушните сили," каза той по време на свое изявление. Повече подробности не бяха споменати. Националният празник на Франция тази година ще премине под  знака на европейската отбрана.

Космосът е "нова зона на конфронтация", каза Макрон. Той одобри промяна във военната доктрина, която "ще ни позволи да се защитим в и от Космоса". Става въпрос и за по-добра защита на френските спътници. Военновъздушните сили (ВВС) скоро ще се превърнат във въздушно и космическо оръжие, заяви президентът и обяви подходящи инвестиции.

Американският президент Доналд Тръмп разпореди създаването на космическото командване на САЩ през декември миналата година, за да обедини досегашната дейност на други командоси в едно. Целта е да се създадат космически сили на САЩ като шеста американска служба до края на 2020 г. Дори страни като Русия, Китай и Индия разширяват възможностите си за космически войни.

"Не е достатъчно само да имаме американско присъствие в Космоса, а превъзходство - и ще го направим," каза вицепрезидентът Майк Пенс. Мирът идва само със сила. В областта на космосакосмическите сили на САЩ ще бъдат тази сила през следващите няколко години.

През юни НАТО прие за първи път космическа стратегия. По този начин военният съюз иска да се погрижи войните да бъдат решени и в Космоса в бъдеще – например чрез атаки спрямо стратегически важни спътници или разполагайки оръжия в космоса. Не става дума за "милитаризиращо космическо пространство", спомена генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вместо това НАТО трябва да служи като форум за 29-те държави-членки, които да обменят информация за заплахите.

Една от причините за засиленото внимание към космическото пространство е, че НАТО все повече зависи от технологиите там. Сателитната комуникация протича при военни операции - те се използват за разузнаване и шпионаж, както и за навигационни системи. Иначе казано, атаката срещу сателитите на НАТО може да ограничи способността им за защита.