С какво Турция печели Volkswagen?

Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 15.07.2019

09:49 | 15 юли 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg


Индустриалната среда е ключова при избора на локация за инвестиция от мащаба на тази на германския автомобилен производител Volkswagen. Местният пазар трябва да бъде достатъчно мощен, за да поддържа завода. Поради тази причина компанията избира страната, която притежава вътрешен производствен и потребителски мащаб. Това каза доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„На територията на Турция отдавна има автомобилостроене. Тя е доказала способността си да бъде страна, в която може да се произвеждат автомобили“.

Успех е, че България въобще беше избрана и предпочетена да се коментира като локализационен избор, отбеляза Стойчев.

„България може и трябва да произвежда автомобили, въпросът е дали е необходимо да влезе във високия клас от първа стъпка, или не трябва да се започне с производство на по-лесни и по-масови автомобили“.

Според госта у нас има множество подобрения, които могат да бъдат направени с цел по-нататъшно печелене на подобни инвестиции. Част от тях са свързани със запазването на големи територии, които компактно да отговарят на условията за привличането на такъв голям производител, както и намирането на механизъм с много сериозни държавни гаранции за покупката на произвежданите автомобили, посочи той.

„Административно ние трябва да се подготвим малко по-сериозно. Заделянето на земя не е достатъчно, както и близостта на град с определено количество население, което потенциално би могло да работи в един такъв завод“.

И в момента сме в ситуация, в която работната ръка мигрира от фирма на фирма, а българското образование вече изцяло е ориентирано към хуманитаристиката, изтъкна Стойчев. 

Вижте видео материала с целия разговор.