ОПЕК+ договори свиване на производството на петрол с 1,2 млн. барела на ден

Русия също ще участва в съкращението на добива

17:40 | 7 декември 2018
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници договориха по-голямо от очакваното съкращаване на добива на петрол. Държавите заедно ще свият производството с 1,2 млн. барела на ден – повече от обсъжданото по-рано намаление от 1 млн. барела дневно, пише Investor.bg.

Според информация на един от делегатите в рамките на двудневната среща на страните членки на картела, която завършва днес във Виена, Русия също се е съгласила да участва, съобщава Bloomberg.

До това развитие се стигна, след като по-рано Иран даде зелена светлина на организацията да намали добива. По информация на агенция Ройтерс свиването за страните от ОПЕК е с 0,8 млн. барела дневно, а останалите 0,4 млн. барела дневно са предвидени за държавите, които не са членки на картела.

Техеран се е съгласил с предложението, след като е бил постигнат компромис с основния му опонент Саудитска Арабия да бъде изключен от режима на съкращения заради наложените на страната американски санкции, посочва Bloomberg.

Пробивът в преговорите последва серия от двустранни срещи, свикани от Русия, която се оказа основен медиатор между Саудитска Арабия и Иран.

Иран беше основна пречка пред постигането на споразумение, но след като несъгласията са били преодолени, разговорите са могли да се насочат към държавите извън картела и по-конкретно Русия.