Италианският министър на икономиката няма да подава оставка

Спекулациите за евентуалното оттегляне на Джовани Триа се появиха, след като Италия обяви бюджета си за 2019 г.

16:30 | 7 декември 2018
Италианският министър на икономиката Джовани Триа. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg
Италианският министър на икономиката Джовани Триа. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Италианският министър на икономиката Джовани Триа отрече информациите, че ще подава остава, след като вестниците писаха, че той е на ръба да напусне поста си на фона на преговорите с Брюксел по проектобюджета за догодина.

На въпроса дали ще подава оставка Триа отговори, че оставка няма. Той отрече също така информацията на в. "Месаджеро", че е изпратил съобщение на дългогодишния си приятел и бивш министър Ренато Брунета, в което се оплаква, че ролята му непрекъснато е поставяна под въпрос от партийните лидери.

Спекулациите за евентуалното оттегляне на Триа се въртят, откакто правителството представи икономическите си очаквания, които са основа за бюджетния план догодина през септември.

Информации за напускането му се появиха отново тази седмица, след като преговорите с Брюксел за намаляване на заложения бюджетен дефицит достигнаха критична точка, като правителството цели да представи промените в проектобюджета пред Европейската комисия в сряда.

Брюксел не прие италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Евросъюзът призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби.

Повече по темата четете на Investor.bg