Интернет компанията Yandex официално представи своя YandexTelephone

Това е първият смартфон, при който гласовият съветник Алиса живее в самото устройство, а не в отделно приложение

15:59 | 5 декември 2018
Снимка: А. Геодакян, ТАСС
Снимка: А. Геодакян, ТАСС

Интернет компанията Yandex официално представи своя първи смартфон YandexTelephone в Москва. Характерна особеност за него е вградения гласов асистент Алиса - бутонът за гласов асистент е достъпен в долния ляв ъгъл, съобщава ТАСС.

"YandeksTelefon е първият смартфон в света, в който Алиса живее в устройството, а не в отделно приложение, което й дава много повече възможности. Можете да я извикате отвсякъде: от началния екран, от видеоплейъра, от играта, от всяко приложение. Алиса ще ви отговори, дори ако телефонът просто се намира наблизо ", каза Федор Ежов, вицепрезидент на екосистемните продукти в Yandex. В същото време операционната система на YandeTelephone, Android, е разработена от Google.

Цената на първия смартфон "Yandex" ще бъде 17 990 рубли (464.13 лв.) и ще бъде пуснат в продажба от 6 декември в магазина на компанията - производител, а от 7 декември ще бъде на разположение в търговската мрежа.  В "Yandex" не съобщават обема на първата партида, но не очакват да се стигне до недостиг на смартфони.

Устройството с диагонал от 5,65 инча получи 8-ядрен процесор Snapdragon 630. Смартфонът е оборудван с две основни камери (16 Мр и 5 Мр) и една фронтална  (резолюция 5 Мр). Устройството разполага и със сензор за пръстови отпечатъци в панела на гърба, както и слотове за две SIM карти. Капацитетът на батерията на Yandex Telephone е 3050 mAh, което ще му позволи да работи до 24 дни в режим на готовност, до 10 часа при работа с интернет през Wi-Fi и до 90 часа с музика.

Компанията получи разрешение за пускането на смартфона YandexTelephone в Русия през юли тази година. Разрешение за пускането му получи регистрираната в Швейцария компания Yandex Services AG. Същата компания получи разрешение да пусне и Yandex Station - първото устройство, разработено от Yandex, което бе предложено за продажба през юли тази година, съобщава ТАСС.