Британските потребители бяха предпазливи и преди настоящия хаос около Brexit

Продажбите на дребно в Кралството спадат за втори пореден месец през октомври

15:39 | 15 ноември 2018
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британските потребители бяха предпазливи и преди хаосът около Brexit тази седмица, предава Bloomberg.

Продажбите на дребно в Кралството неочаквано спадат за втори пореден месец през октомври, сочат данните на Националния статистически институт на Великобритания. Понижението с 0,5% е най-голямото за последните 7 месеца, още повече, че то сигнализира за тревожна загуба на инерция малко преди „черния петък“ и ключовия за търговците период около коледните празници.

Данните бяха обявени малко след като британският министър по Brexit Доминик Рааб подаде оставка заради несъгласието си с проектоспоразумението на премиера Тереза Мей и Европейския съюз (ЕС) за излизането от блока, поставяйки Кралството в нова политическа криза.

Дори и премиерът да остане на поста си, тя ще е изправена пред тежката задача да прокара предложението през силно разединения парламент, чието неодобрение би означавало хаотично напускане на ЕС през март 2019 г.

Най-лошото за британските потребители може би обаче тепърва предстои. Политическият хаос в Кралството доведе до значително понижение на стойността на британския паунд, а ако тенденцията се запази, това би увеличило инфлацията във Великобритания и отслабило спестовната им сила.

По повод увеличението на продажбите през необичайно горещото лято гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира този месец, че домакинствата изглеждат устойчиви спрямо Brexit, който все още не се е състоял.

Според Самюел Томбс от Pantheon Macroeconomics обаче с навлизането на процеса в крайния си етап сега този стоицизъм може да бъде подставен на изпитание.

„Потребителскoто доверие вече намаля през последните месеци заради опасения за изгледите пред икономиката “, посочи той. „Съмняваме се, че домакинствата се чувстват по-сигурни, че Brexit без сделка ще бъде избегнат на фона на тазседмичните политически трусове“.