Наближава моментът на истината за Tesla и седанът ѝ Model 3

Скоро ще стане ясно дали проблемите на Мъск ще увеличат броя си

17:10 | 30 септември 2018
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Elon Musk
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Elon Musk

Очаква се в началото на следващата седмица американският производител на електромобили Tesla да съобщи броя на автомобилите, които е произвел през третото тримесечие на 2018 г., както и колко от тях всъщност ще успее да достави до клиентите си, пише CNN.

Преди 3 месеца инвеститорите на компанията и привържениците ѝ очакваха да видят дали тя ще постигне производствените си цели за седана Model 3, които бяха 5000 броя от модела за една седмица.

В края на юни компанията на американския предприемач Илон Мъск успя да достигне този си таргет, произвеждайки 5031 броя през последната седмица на месеца.

Според експерти отчетът на Tesla за третото тримесечие на годината е далеч по-важен за нея, тъй като той ще покаже дали изпълнението на целите ѝ през предходното тримесечие е било устойчиво или успехът е бил моментен.

“Идеята за поддържането на производствените цели е много по-важна от изпълнението им в рамките на седмица”, казва Джеръми Асеведео, мениджър индустриални анализи в Edmunds. “Разликата между 5000 броя седмично и 20000 месечно е огромна”, допълва той.

Още по-важно остава да се проследи и дали обещанията на главния ѝ изпълнителен директор Илон Мъск за печалба през третото и четвъртото тримесечие на годината ще се окажат факт.

Компанията имаше само 2 печеливши тримесечия в своята история на публично дружество, което е незначителен резултат. През второто тримесечие на 2018 г. тя отчете и най-голямата си загуба.

Загубите и дълговете на Tesla, които се очаква да достигнат 1 млрд. долара до пролетта на 2019 г., са причината някои експерти да смятат, че има вероятност да се наложи компанията да продаде повече акции, за да привлече капитал и да избегне потенциална криза. 

Според Мъск компанията му няма да има нужда от набиране на нов капитал, тъй като достигането на производствените ѝ цели ще увеличи и нейните приходи.

Във все по-сериозен проблем обаче се превръща невъзможността на Tesla да достави навреме поръчаните автомобили.

"Съжаляваме, че се прехвърлихме от производствен ад към логистичен ад”, написа в Twitter Мъск само преди 2 седмици.

Към всичко това се добавя и фактът, че потребителите не плащат техните дългоочаквани електромобили, преди всъщност да се осъществи доставката им. Така че логистичните проблеми на Tesla могат да се окажат още по-сериозни и да добавят нови притеснения към множеството вече налични. 

През август Мъск обяви плановете си да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара. Към този момент главният изпълнителен директор на компанията посочи, че вече разполага с необходимото финансиране, за да се случи това. В края на месеца обаче Мъск се отказа от плановете си.

Акционерите заведоха дела срещу предприемача, в които го обвиняваха в манипулации с цел покачването на цените на акциите на компанията му.

По-рано тази седмица Комисията за ценни книжа и фондовите борси в САЩ също заведе дело срещу Мъск, искайки да го лиши от поста му в Tesla, както и от възможността да бъде директор на която и да е публична компания в САЩ.

В изявление, публикувано от регулатора вчера, става ясно, че Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията си на председател на Борда за три години.

Също така предприемачът ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Tesla ще плати още 20 млн. долара, като сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес. Освен това бордът на Tesla ще трябва да разработи механизъм за наблюдение на комуникацията на Мъск с инвеститорите.

Добавяйки към всичко това липсата на сън, от която се оплаква Мъск, както и пушенето на трева по време на подкаст, компанията му SpaceX, която продава билети на милиардери за туризъм до Луната, както и всички проблеми на Tesla, изглежда лесно да се забрави, че всъщност изпълнението на производствените цели и доставките навреме са най-сигурните гаранции за успеха на всяка автомобилна компания.