Германското правителство обмисля предоставянето на финансова помощ за Турция

Берлин се страхува, че един евентуален срив на турската икономика може да достигне до Европа

18:15 | 28 август 2018
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство обмисля предоставянето на извънредна финансова помощ за Турция на фона на нарастващите притеснения в Берлин, че е възможно страната да изпадне във финансова криза, която да дестабилизира региона. Това съобщават германски и европейски източници, цитирани от в. Wall Street Journal.

Все още преговорите са на ранен етап, като за момента няма потвърждение, че те ще завършат с отпускането на финансиране. Обсъжданите мерки варират от европейска спасителна програма, подобна на тези, които бяха отпускани в пика на кризата в еврозоната, до конкретни заеми от държавни банки за развитие и двустранна помощ.

Берлин се страхува, че един евентуален срив на турската икономика може да достигне до Европа, да причини допълнително дестабилизиране на Близкия изток, както и поредна имиграционна вълна към Стария континент.

„Бихме направили много, за да се опитаме да стабилизираме Турция“, посочва високопоставен германски държавен представител, според когото страната му няма „голям избор“.

В същото време други европейски правителства също изпитват сходни притеснения.

Все още обаче е твърде рано, за да се прецени от каква сума ще се нуждае Турция, тъй като по-голяма част от потенциално рисковия ѝ дълг се намира в частни ръце. Икономисти дават за пример Аржентина – по-малка развиваща се икономика, която имаше сходни проблеми и получи от Международния валутен фонд (МВФ) кредитна линия в размер на 50 млрд. долара.

Според двама високопоставени държавни представители в Берлин германският финансов министър Олаф Шолц е обсъждал варианти с турския си колега Берат Албайрак в скорошни разговори.

Отпускането на подобна помощ ще отбележи ново развитие във взаимоотношенията между двете държани, които бяха близки съюзници в продължение на години, но влошиха значително отношенията си с все по-авторитарното управление на президента Реджеп Ердоган. Ново затопляне се наблюдава през последните месеци на фона на общата заплаха от икономическата политика на САЩ и държавния глава Доналд Тръмп.

Вижте повече на Investor.bg.