Потребителите в Турция спряха да извършват сериозни покупки

Притеснени от липсата на купувачи в страната се оказаха най-вече търговците на вносни стоки

15:00 | 15 август 2018
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

На фона на валутната криза в Турция много турци се въздържат от извършване на сериозни покупки.

„Нашите клиенти изчакват", казва вносител на инструменти в Истанбул пред германската агенция DPA. Човекът, който е пожелал да остане анонимен, заяви, че се тревожи за страната си на фона на пропадането на лирата. „Ние не сме щастливи, търговците не са щастливи,  клиентите не са“. Въпреки това цените на храната, като например на хляба, както и цената на газа остават стабилни за момента.

„Преди всичко търговците на вносни стоки се притесняват. Инструментите, например, станаха скъпи“, каза вносителят. Логично е – те трябва да се платят или в долари, или в евро. Друг собственик на магазин казва, че в момента продава продуктите си с нежелание. "Не знам на каква цена ще мога да купя нова стока“, аргументира се той.

Турският представител на германската агенция за икономическо развитие Germany Trade and Invest (GTAI) Неджип Багоглу разказва за фирма, внасяща сачмени лагери за турски индустриални предприятия, която е замразила бизнеса си. В момента тя просто вижда, че „няма солидна основа за ценовите изчисления".

А 25-годишен продавач на оборудване твърди, че стоката му идва предимно от страни от ЕС, най-вече от Германия. За една обикновена бормашина, която преди срива на лирата в петък можел да продаде за 650 турски лири (около 88 евро тогава), сега трябвало да иска 950 турски лири (около 128 евро).

Кой е виновен за кризата? За това хората не са единодушни. Младият продавач на инструменти търси вината предимно в ислямисткото-консервативно правителство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган. „Правителството трябва да се промени, иначе нищо няма да е различно“, казва той. Кабинетът пък обвинява САЩ за наложените санкции. Това според търговеца обаче е само „извинение“.

Някои последваха призива на Ердоган да обменят валута в лири, за да подкрепят местните пари. Според материал на CNN Türk собственик на ресторант в югоизточния град Адиаман е предложил на клиентите си безплатна храна и напитки, ако могат да докажат, че са обменили поне 100 долара за лири. „Ние сме зад Ердоган“, е казал той пред журналисти на канала.

Вижте повече на Investor.bg.