Налагането на мита ще увеличи цените на най-популярните американски автомобили с хиляди долари

Увеличението на цените на новите автомобили в САЩ ще последва, въпреки нежеланието, което обяви американската администрация

18:00 | 3 август 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Всички автомобили, продавани в САЩ, включително и произведените в американски фабрики, използват части на чуждестранни доставчици, пише CNN.

Ако цените на новите коли се повишат, то търсенето към тях ще намалее. Оказва се, че това не е единствената лоша новина за купувачите, автомобилните производители и служителите в сектора. Управлението на стари автомобили може да коства човешки животи, тъй като новите коли имат системи за сигурност, които липсват при старите.

Кой казва, че контролирането на цената на новите автомобили може да спаси животи? Отново администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Един от аргументите за отмяна на екологичните стандарти за горивата в страната беше именно увеличението в цените на автомобилите средно с 2 340 долара, което щеше да последва от по-строгите рестрикции. Според администрацията на президента това щеше да доведе до отлив на потребителите от закупуването на нови и съответно по-сигурни автомобили.

Но потенциалните спестявания от отказа от правилата, въведени от предходния президент на страната Барак Обама, далеч няма да покрият увеличените разходи в резултат от налагането на мита.

Изследване на Exparian, публикувано тази седмица, сочи, че налагането на мита в размер на 25% на вносните коли и автомобилни части ще повиши цената на 20-те най-продавани автомобили в САЩ средно с между 3 300 и 5 100 долара, макар повечето от тези автомобили да се произвеждат във фабрики в страната.

Дали ще има нови тарифи и какво точно ще е тяхното влияние все още не е сигурно.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и постигнаха съгласие за преустановяване на налагането на нови мита, докато траят преговорите между САЩ и Европейския съюз. И все пак изглежда, че увеличението на тарифите ще продължи, въпреки постигнатото споразумение.

Също така, все още остава неясно дали тарифите ще имат отражение върху автомобилите и частите, внасяни от Канада и Мексико, в които действа НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия).

Почти всички производители на автомобили вече предупредиха за увеличение на цените, ако налагането на мита продължи.

Японският гигант Toyota посочи, че производството на най-продавания седан на компанията в Америка Camry, ще струва с 1 800 долара повече. Пикапът Tundra, ще се оскъпи с 2 800 долара, а миниванът Sienna ще струва повече с около 3 000 долара. Всички тези модели на компанията се произвеждат в САЩ.

Американският автомобилен производител General Motors предупреди, че тарифите биха довели до по-високи цени за автомобилите на компанията, намалени продажби и съкращения на работни места в американските централи.