Telenor планира да продаде своите 33% във VimpelCom

От началото на миналата година акциите на VimpelCom са изгубили 70% заради спада на рублата и икономическата рецесия в Русия

09:53 | 5 октомври 2015
Михаил Фридман, Снимка: Anton Nossik; лиценз: CreativeCommons
Михаил Фридман, Снимка: Anton Nossik; лиценз: CreativeCommons

Telenor Group планира да деинвестира своя възлизащ на 2,4 милиарда долара дял в VimpelCom Ltd., за да се фокусира върху основните си операции, съобщава Bloomberg.

Telenor разглежда всички опции за деинвестиране на своите 33% в VimpelCom и очаква процесът да „отнеме известно време”, се казва в изявление на норвежката компания, публикувано в понеделник.

Telenor разширява дейността си на бързо развиващите се пазари в Азия и Европа, за да се възползва от нарастващото търсене на мобилни услуги.

VimpelCom, в която основен дял държи руският милиардер Михаил Фридман, се опитва да се справи със спада на продажбите, следствие от рецесията в Русия и Украйна, проблемите с валутите на двете страни, както и регулаторни ограничения на някои пазари, включително Италия.

VimpelCom Ltd., шестият по брой на потребителите телеком в света, е регистриран на Бермудските острови, а главният офис на компанията е в Амстердам.

Компанията оперира в 18 страни, но основните й приходи идват от Русия – 39% и Италия – 31%.

VimpelCom притежава Билайн в Русия и страните от ОНД, Київстар в Украйна, Wind в Италия и Гърция, Djezzy в Алжир, Mobilink в Пакистан, Banglalink в Бангладеш, както и други.

През 2013 Telenor стъпи на българският пазар, след като купи 100% от Globul от гръцкият телекомуникационен оператор OTE.

От началото на миналата година акциите на VimpelCom са изгубили 70% заради спада на рублата и икономическата рецесия в Русия.

Норвежкото правителство е собственик на 54% от Telenor.