Бизнес имоти в цяла Европа бързо се превръщат в блокирани активи

Европейският съюз току-що прие своята Директива за енергийните характеристики на сградите (EPBD), която е част от нарастващ набор от регулации за нетно нулево потребление

19:00 | 19 юни 2024
Автор: Франсис Шварцкопф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мениджърите на фондове, които контролират бизнес недвижими имоти, казват, че значителни части от техните портфейли съдържат активи, които сега могат да се считат за блокирани поради изискванията за енергийна ефективност, които се въвеждат в Европа.

Проучване, публикувано от Deepki, фирма за анализ на данни, която се фокусира върху енергийната ефективност, установи, че повече от половината от анкетираните приблизително 250 европейски мениджъри на портфейли с бизнес недвижими имоти признават, че повече от 30% от техните активи в момента са блокирани.

„Това са сгради, които са загубили своята стойност поради лоши енергийни характеристики“, пишат авторите в своя доклад, публикуван в сряда.

Мениджърите на активи, които контролират общо 226 милиарда евро в Обединеното кралство, Германия, Франция, Испания и Италия, отговарят на по-строгите изисквания за енергийна ефективност, които едва сега влизат в сила. Европейският съюз току-що прие своята Директива за енергийните характеристики на сградите (EPBD), която е част от нарастващ набор от регулации за нетно нулево потребление.

Банките в ЕС вече реагират, като поставят по-строги условия около финансирането на търговски недвижими имоти. BNP Paribas SA, най-голямата банка в ЕС, сега целѝ съкращения, които може да достигнат до 41% от интензитета на емисиите на нейното портфолио до 2030 г. Други, включително Banco Santander SA, Barclays Plc, ING Groep NV и NatWest Group Plc, имат или вече са предприели — или проучват — подобни мерки.

Винсент Брайънт, главен изпълнителен директор на Deepki, каза, че редовно вижда банки да повишават цената на заемите за клиенти на бизнес имоти, които не отговарят на стандартите за зелена енергия. За да управляват такива рискове, банките все повече разчитат на инструменти като Carbon Risk Real Estate Monitor или CRREM, за проверка на клиентите.

Банките казват на клиентите, че ако не следват CRREM, лихвените проценти ще бъдат с до 15 базисни пункта по-високи на година, каза Брайънт в интервю. Обратно, тези, които се представят добре, очакват намаляване на разходите си по заеми, каза той.

Всичко това се случва, докато пазарът се бори да се изправи след години на турбуленция поради по-високите лихвени проценти и нестабилните нива на заетост на бизнес сградите след пандемията.

Брайънт казва, че проучването на Deepki показва, че е вероятно главоболията, свързани с енергията, да нарастват за собствениците на имоти. Половината от анкетираните мениджъри казват, че още 20% до 40% от техните портфейли от недвижими имоти са изложени на риск да се превърнат в блокирани активи през следващите три години.

Данните, събрани от Deepki, която оперира в 65 държави и чиито клиенти обхващат пенсионни фондове до застрахователи, мениджъри на активи и банки, показват, че мениджърите, чиито имоти не отговарят на новите зелени стандарти, все повече рискуват да трябва да продават на загуба.

„Виждаме ежедневни примери за клиенти, които се сблъскват с допълнителни отстъпки, когато продават актив“, каза Брайънт. И това е „поради факта, че сградата е блокиран актив и идва на върха на други проблеми като свободното място, модерността или местоположението на сградите“.