Trafigura ще плати 55 млн. долара за манипулации с горива

Случаят е поредният за Trafigura - един от най-големите търговци на суровини в света - през март тя се призна за виновна за подкуп на бразилски петролни служители, а през декември бе обвинена в предполагаема корупция в Ангола

15:30 | 18 юни 2024
Обновен: 15:32 | 18 юни 2024
Автор: Джак Фарчи, Бен Бейн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Trafigura Group се съгласи да плати 55 млн. долара, за да уреди обвиненията на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC), че е манипулирала бенчмарк за горива и е блокирала служителите си да сътрудничат на регулаторните органи. Случаят е поредният от поредицата неотдавнашни обвинения в неправомерни действия, които засегнаха Trafigura, един от най-големите търговци на суровини в света, след като през март тя се призна за виновна за подкупване на бразилски петролни служители, а през декември бе обвинена от швейцарски прокурори за предполагаема корупция в Ангола. Това е и най-новата стъпка на CFTC, която в миналото се е фокусирала върху фючърсните пазари, да се насочи към нарушения от страна на физическите търговци на суровини.

В понеделник CFTC отправи три отделни обвинения в неправомерни действия срещу Trafigura.

Тя заяви, че търговската къща неправомерно е получила непублична информация, свързана с пазара на бензин, от мексиканска търговска фирма между 2014 г. и 2019 г. Тя заяви, че през февруари 2017 г. компанията е манипулирала бенчмарка на Platts за американски петрол, за да облагодетелства позициите си в деривати. И заяви, че Trafigura е възпрепятствала комуникацията с лицата, подаващи сигнали за нарушения, като е изисквала от служителите да подпишат споразумения, съдържащи клаузи за неразкриване на информация. 

Trafigura не признава и не отрича твърденията на регулатора, съгласявайки се да уреди делото. "От въпросния период насам Trafigura доброволно предприе значителни стъпки за подобряване на своята програма за съответствие", се казва в изявлението на компанията.

В заповедта на CFTC не се посочва името на "мексиканската търговска структура", от която Trafigura е получила непублична информация, но се описват мерките, които са предприели замесените лица, за да избегнат разкриването на информация.

"Определени търговци на Trafigura разбираха чувствителността на неправомерно получената поверителна информация и предприеха стъпки, за да я запазят в тайна", според CFTC. "Понякога документите са били доставяни на ръка от Мексико до Съединените щати на хартиен носител, без да се оставя електронен запис, че Trafigura разполага с информацията."

В заповедта не са посочени отделни търговци, нито са повдигнати обвинения в нарушения. Говорител на Trafigura отказа да каже дали въпросните лица все още работят в компанията.

Trafigura е поредната голяма търговска компания, която е обвинена в манипулиране на цените на мазута в САЩ. Преди това CFTC обвини конкурентите ѝ Vitol Group и Glencore Plc в манипулиране на същия пазар. Подобно на тези случаи, Trafigura беше обвинена в манипулиране на физическите бенчмаркове, публикувани от S&P Global Platts.

През февруари 2017 г. Trafigura предложи висока цена за мазут с високо съдържание на сяра в американския залив по време на "прозореца" на Platts - ключова точка на ликвидност, на която се основава бенчмаркът. Тя закупи 80 товара, или 3,6 млн. барела, в рамките на "прозореца" - повече, отколкото някога преди това е закупувала в рамките на един месец. 

CFTC заяви, че тази стратегия за покупка е била от полза за позициите на Trafigura в деривати, които са имали възможност да се възползват от повишаването на бенчмарка.

"Почти изключителното използване от Trafigura на прозореца на Platts за набавяне на големи количества мазут в рамките на един месец се отклонява от предишното ѝ поведение и големият обем създава изкуствено високи стойности на бенчмарка USGC HSFO през февруари 2017 г., които не отразяват обичайните сили на търсенето и предлагането", заяви CFTC.

Накрая CFTC заяви, че Trafigura незаконно е възпрепятствала лицата да общуват с нейните служители, като е изисквала от служителите си да подписват споразумения с клаузи за неразкриване на информация, които не са включвали никакво изключение за общуване с правоприлагащите или регулаторните органи. CFTC заяви, че това е първият случай, в който компания е обвинена в пречене на комуникацията с информатори.

Комисарите на CFTC Съмър Мърсинджър и Каролин Фам, и двамата републиканци, направиха изявления, в които разкритикуваха обвинението, свързано със споразуменията със служителите. Мерсинджър заяви, че агенцията е "станала жертва на регулирането чрез прилагане" и че е трябвало да бъде по-ясна по отношение на изискванията си, свързани със споразуменията за неразкриване на информация.

Trafigura заяви, че ще промени клаузите за неразкриване на информация в договорите си, за да стане ясно, че те не ограничават комуникацията с държавните органи относно потенциални нарушения на закона.