Петролът продължи да поскъпва след нова атака в Червено море

Фючърсите на Brent се повишиха над $84, след като приключиха с 1,4% по-високо във вторник

09:30 | 29 май 2024
Обновен: 09:35 | 29 май 2024
Автор: Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължи да поскъпва, тъй като поредната атака срещу кораб в Червено море добави към повишеното геополитическо напрежение в Близкия изток преди срещата на ОПЕК+.

Фючърсите на Brent се повишиха над $84, след като приключиха с 1,4% по-високо във вторник, докато West Texas Intermediate се търгува близо до $80. Кораб за насипни товари започна да поема вода, след като е бил атакуван, докато е плавал през ключовия воден път. Междувременно, израелските танкове са достигнали центъра на град Рафа в южната част на Газа при наземната си инвазия.

Петролът поскъпна тази година поради напрежението в Близкия изток и съкращенията на добива от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, въпреки че цените се понижиха от началото на април поради изобилието от предлагане извън групата и по-слабото търсене в Азия. ОПЕК+ трябва да се срещне онлайн в неделя и се очаква да продължи ограниченията през втората половина на 2024 г.

„Геополитическото напрежение продължава да командва пазара, но докато не видим загуби на доставки, мисля, че ръстът е ограничен“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV в Сингапур. „Трябва да видим потвърждение за пълно преобръщане на съкращенията на добива, за да може пазарът да се повиши значително.“

Президентът на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари в САЩ заяви, че политическата позиция на централната банка е рестриктивна, но политиците не са изключили напълно допълнителни повишения на лихвените проценти. Очаква се политиците на Фед да поддържат лихвите на 23-годишен връх, когато се срещнат на 11-12 юни във Вашингтон.