ОПЕК+ обърква пазара със заплетени съкращения на производството

Скептицизмът относно истинското ниво на съкращенията на добива заплашва да подкопае усилията на картела да поддържа суровия петрол близо до 100 долара за барел

08:13 | 29 май 2024
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В опит да впечатли петролния пазар чрез добавяне на няколко кръга от кумулативни съкращения на производството, картелът ОПЕК+ се завърза на възел. Резултатът е пазарно объркване, което подкопава недекларираната му цел да поддържа цените на петрола близо до 100 долара за барел. Следващата политическа среща, насрочена за 2 юни чрез видеоконферентна връзка, изглежда вероятно ще избегне разглеждането на проблема, оставяйки неяснотата да продължи до по-късно тази година - ако не и повече.

В момента ОПЕК+ има смесица от съкращения на производството: едно основно или „официално“ ограничение, засягащо повечето от нейните членове; два различни слоя допълнителни съкращения, наречени „доброволни“, включващи подгрупа от членово; друг слой от така наречените компенсационни съкращения, засягащи шепа нации за неизпълнението на официалните намаления; плюс допълнителен слой от компенсационни съкращения, засягащи втора група членове за това, че не са направили доброволно намаляване на продукцията.

Има още много объркване. Някои страни от ОПЕК+ измерват ограниченията си въз основа на производството, докато други използват износа за изчислението – напълно различен показател. Освен това, не всеки измерва само суровия петрол, какъвто е историческият случай; вместо това Русия, вторият по големина член на групата ОПЕК+, измерва комбинация от рафинирани продукти, включително дизел и бензин.

Объркани ли сте вече? Страхувам се, че има още повече. Намаленията изтичат на различни дати; някои на 1 юни, други на 31 декември, а в случая на компенсационните съкращения датите са ad hoc за всяка засегната страна, с различни нива за различните месеци.

И накрая, сделката на ОПЕК+ не обхваща три ключови държави: Либия, Венецуела и Иран. Първата все още се възстановява от десетилетна гражданска война, вторите две са под санкциите на САЩ. Независимо от това производството им нараства: с около 5,3 милиона барела на ден комбинираният им добив е най-високият от края на 2018 г. и е с около 900 000 барела на ден повече от преди година.

За да влоши ситуацията, пазарът на петрол е все по-скептичен относно нивата на производство, които самите държави от ОПЕК+ публикуват, както и оценките, събрани от група независими доставчици на данни, наречени „доклад от вторични източници на ОПЕК“.

Пазарът има основание да се тревожи, че картелът пести истината. В средата на 2010 г. Саудитска Арабия увеличи производството си с почти един милион барела на ден, без никой, включително другите страни производителки от ОПЕК, да забележи. Докато саудитското производство скочи до 9 милиона барела на ден по това време, кралството - и вторичните източници - посочиха, че то не е повече от 8,3 милиона барела на ден. Не е нужно да вярвате на думата ми за това - високопоставен саудитски петролен служител го описа подробно в мемоарите си.

В момента пазарът не се съмнява в Саудитска Арабия (въпреки че някои започват да задават въпроси), но цифрите от Русия, Обединените арабски емирства, Казахстан и Ирак повдигат вежди. Разглеждайки данните за корабоплаването, наистина изглежда, че тези четири страни произвеждат значително повече петрол, отколкото признават.

Ако цените се понижават, това е защото има твърде много петрол. Растежът на търсенето обаче не е основният проблем: той остава стабилен. Това, което дърпа цените на суровия петрол надолу, е допълнителното предлагане. Част от него идва от източници извън ОПЕК+, включително Гвиана и Канада. Но част идва от самата група ОПЕК+.

Служителите на ОПЕК+ признават, че фундаменталните показатели – предлагане, търсене, запаси – са ключови, но пазарната психология е също толкова важна. Понякога, особено когато несигурността е висока, както е днес, настроението може да засенчи данните. Подходът "дим и огледала" има своето приложение, но това, от което картелът се нуждае днес, е простота, а не непрозрачност. Един слой от надеждни съкращения на добива, засягащи еднакво всички членове на ОПЕК+, съсредоточени върху по-лесното за измерване производство на суров петрол и с един срок на годност, би осигурило повече яснота.

Преди година картелът въведе система за оценка на производствения капацитет на своите членове, първа стъпка към изменение на политиката си за производство до 2025 г., включително преизчисляване на базовите линии за всякакви съкращения на производството. Колкото по-бързо приключи този процес, толкова по-добре. Това, което е ясно, е, че прехвърлянето на сегашното хаотично статукво през следващата година би било грешка - застрашавайки изключително важната цел за цена от 100 долара за барел.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.