S&P повишава оценката си за Гърция, дългът ѝ намалява на фона на строги фискални правила

Правителството предвижда икономиката да нарасне с 2,9% през тази година, след като през 2023 г. икономическият растеж се разшири с 2%, изпреварвайки повечето европейски партньори

10:52 | 20 април 2024
Обновен: 10:55 | 20 април 2024
Автор: Сотирис Никас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P Global Ratings повиши перспективата за държавния кредит на Гърция от стабилна на положителна, само няколко месеца след като компанията върна страната в зоната на инвестиционния клас - статут, загубен през 2010 г.  

"Положителната перспектива отразява очакванията ни, че строгият фискален режим ще продължи да стимулира намаляването на съотношението на държавния дълг, а растежът би трябвало да продължи да изпреварва този на партньорите на Гърция в еврозоната", заявиха от S&P в петък. Компанията потвърди рейтинга на Гърция на BBB-". 

Рейтинговите компании, с изключение на Moody's, върнаха на Гърция статута на инвестиционен рейтинг през 2023 г. след преизбирането на министър-председателя Кириакос Мицотакис. Премиерът обеща да продължи реформите и да се придържа към фискалната дисциплина. 

Правителството предвижда икономиката да нарасне с 2,9 % през тази година, след като през 2023 г. икономическият растеж се разшири с 2 %, изпреварвайки повечето европейски партньори, а съотношението на дълга се очаква да намалее до 152,3 % от брутния вътрешен продукт през 2024 г. от високите 206 % през 2020 г. Тя обеща също така да увеличи първичния баланс на бюджета - показател, който показва приходите минус разходите, без да се включват лихвените плащания - до 2,1 % от брутния вътрешен продукт през 2024 г. от 1,1 % през миналата година. 

Гърция напредва бързо и с плана си за освобождаване от кредиторите на страната. От октомври тя успя да се оттегли напълно от три големи банки, а до края на годината планира да придвижи подобни планове и с участието си в Националната банка на Гърция. Банките също така са готови да изплатят дивиденти за първи път от 2008 г. насам, което е знак за нормализиране на икономиката и сектора. 

"Въпреки известно смекчаване на икономическите данни напоследък, икономическият растеж изпреварва средния за еврозоната - тенденция, която очакваме да се запази", заявиха от S&P. "Прогнозираме, че растежът ще се ускори до средно 2,4% през 2024-2027 г."