Израел нанесе ответен удар срещу Иран, твърдят американски официални лица

Израелски официални лица са уведомили САЩ по-рано в четвъртък, че планират да отмъстят в следващите 24-48 часа

07:12 | 19 април 2024
Обновен: 08:02 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израел е нанесъл ответен удар срещу Иран по-малко от седмица след обстрела с ракети и безпилотни самолети на Техеран, според двама американски официални лица, което поражда опасения от разрастващ се конфликт в Близкия изток.

Експлозия е била чута рано в петък в централния град на Иран Исфахан, съобщи полуофициалната информационна агенция на страната Fars. Ядрените съоръжения в града са напълно безопасни, съобщи държавната телевизия.

Полетите бяха спрени в Исфахан и иранските градове Техеран и Шираз, както и в летищата по западните граници на страната, съобщи още иранската информационна агенция Mehr.

Подробностите за експлозията в Исфахан са неизвестни, според Fars, но се смята, че градът - дом на няколко военни бази и съоръжения - е бил едно от няколкото места за изстрелване на ракети при атаката на Иран на 13 април.

Израелски официални лица са уведомили САЩ по-рано в четвъртък, че планират да отмъстят в следващите 24-48 часа, според двама американски служители, пожелали анонимност, обсъждайки лични разговори. Говорители на Съвета за национална сигурност и Пентагона отказаха коментар.

Суровият петрол Brent скочи над 90 долара за барел, а златото надмина 2400 долара за унция след новината. Доходността на 10-годишните държавни облигации се срина с цели 11 базисни пункта до 4,52%, докато показателят на долара се покачи с цели 0,6% до най-високото си ниво от ноември.

Ударите идват, след като Израел обеща да отмъсти на Иран за неговия бараж от около 300 дрона и ракети. Иран заяви, че това е в отговор на удар по неговата дипломатическа сграда в Сирия, при който бяха убити няколко ирански офицери на 1 април.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант в четвъртък, каза говорителят на Пентагона Пат Райдър в изявление, преди да бъде съобщено за ударите.

Двамата мъже обсъдиха „регионалните заплахи и дестабилизиращите действия на Иран в Близкия изток“, каза Райдър. В изявлението не се казва дали Галант е предупредил Остин за ударите.

Иран се подготвя за отговора на Израел цяла седмица. Световни лидери от Близкия изток до САЩ призоваха премиера Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност пред лицето на иранските атаки, но израелският лидер и други висши служители казаха, че страната няма да има друг избор, освен да отговори.

Техеран рутинно обвинява Израел в атаки и саботажни дейности, насочени към неговите ядрени и военни обекти в миналото, включително в Исфахан, където се намират някои от ключовите му ядрени обогатителни и ракетни съоръжения. Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели, но Израел и съюзниците го обвиняват, че се стреми да разработи атомно оръжие.

Всеки удар с ракета или дрон на иранска земя, независимо от целта, би бил значителен ход за Израел. Но това не е непременно първото нападение в Иран от Израел. Бившият премиер Нафтали Бенет каза, че израелските сили са унищожили база за дронове в Иран през 2022 г. по негова заповед.

В интервю за CNN в четвъртък вечерта иранският външен министър Хосейн Амирабдолахян предупреди срещу отмъщение за нападението през уикенда. „В случай че израелският режим отново се впусне в авантюризъм и предприеме действия срещу интересите на Иран, следващият отговор от наша страна ще бъде незабавен и на максимално ниво“, каза той.

Ядрената площадка в Натанц, централната част от иранската програма за обогатяване на уран, се намира в провинция Исфахан. Снимка: Bloomberg

„Исфахан наистина е до голяма степен центърът на иранската ядрена програма по отношение на обучение, изследвания и, както биха казали някои, развитие на иранския ядрен капацитет.

„Така че това е вероятно място, което Израел ще удари, защото най-големият страх на израелците не е продължаването на ракетите днес, а ядрената способност утре.“ коменитра бившият помощник-държавен секретар на САЩ Марк Кимит пред BBC.

Висш ирански генерал каза по-рано през седмицата, че страната му може да преразгледа ядрената си политика, ако Израел заплаши да атакува неговите атомни обекти, имплицитно предупреждение, че Техеран може да развие ядрено оръжие.

Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Ахмад Хахталаб не уточни каква може да е промяната, но Техеран отдавна каза, че ядрената му програма, която предизвиква безпокойство от САЩ, Израел и ООН от години, е единствено за мирни цели. Хахталаб също каза, че подобна атака би предизвикала атака срещу ядрените съоръжения на Израел.

„Възможно е и мислимо да се преразгледат ядрената доктрина и политиката на Ислямска република Иран и да се отклони от съображенията на предишни декларации“, ако Израел използва заплахата от атака срещу ядрените съоръжения на Иран, за да окаже натиск върху Техеран, каза той в коментари, предадени от държавната информационна агенция на Ислямската република.