Земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Тайпе, Япония издаде предупреждение за цунами

В Тайван през следващите седмици се очакват вторични трусове с магнитуд над 6

09:15 | 3 април 2024
Обновен: 09:23 | 3 април 2024
Автор: Бети Хоу, Деби Ву, Чиен-Хуа Уан
Най-силното земетресение в Тайван от 25 години насам разрушава сгради. Повредени къщи и път след земетресението в град Ню Тайпе на 3 април. Снимка: Ан Ронг Сю/Bloomberg
Най-силното земетресение в Тайван от 25 години насам разрушава сгради. Повредени къщи и път след земетресението в град Ню Тайпе на 3 април. Снимка: Ан Ронг Сю/Bloomberg

Най-силното земетресение в Тайван от четвърт век насам изравни със земята десетки сгради в източната част на острова, като според съобщенията са загинали най-малко четирима души и са нарушени някои линии за производство на чипове.

Земетресението е станало в 7:58 ч. местно време в сряда и е било с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, според Геоложката служба на САЩ, която определя епицентъра на 18 км от източния град Хуалиен, въпреки че трусовете са били усетени чак в Япония и Китай. Най-малко четирима души са загинали, съобщи Associated Press, позовавайки се на тайванската противопожарна агенция. 

Около 56 души са били ранени, а 26 сгради са се срутили, по данни на тайванския Централен оперативен център за извънредни ситуации. Тайванските метеорологични власти заявиха, че това е най-голямото сеизмично събитие по магнитуд в Тайван от 1999 г. насам, когато т.нар. земетресение от номер 921 удари острова и уби повече от 2000 души. Вследствие на първоначалния трус е имало няколко вторични труса, съсредоточени предимно по източното крайбрежие на острова.

Тайван е от първостепенно значение за световната икономика и пазари и е признат най-вече за производител на повечето от съвременните полупроводници в света. Всички щети от земетресението се следят внимателно за потенциални последици за технологичната продукция, тъй като островът представлява повече от половината от световния пазар на лаптопи, дънни платки и мрежови устройства.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. - най-големият производител на чипове в света - заяви след земетресението, че е преместил част от персонала си от производствените си центрове. Компанията, която е основен доставчик на чипове за Apple Inc. и Nvidia Corp., все още оценява въздействието. Всички нейни служители са в безопасност, заяви говорителка. 

Quake 02
Земетресение с магнитуд М7,4 южно от град Хуалиен, Тайван

United Microelectronics Corp. съобщи, че е евакуирала някои обекти в Хсинчу и Тайнан, градове в западната част на Тайван. Компанията спря работата на някои машини за производство на чипове и заяви, че работи за възстановяването на тези машини. Acer Inc. председател и главен изпълнителен директор Джейсън Чен заяви, че няма съществено въздействие върху дейността. 

Пазарната реакция на земетресението в сряда беше доста слаба. Бенчмаркът Taiex Index спадна с до 1 %, преди да намали спада, като загубите следваха тези на по-широкия индекс MSCI Asia Pacific. Акциите на TSMC и UMC спаднаха с около 0,9 %. Местният долар беше стабилен, като се търгуваше без промяна спрямо зелените пари.

По-голямата част от пораженията изглежда са били концентрирани във или близо до Хуалиен, град с население около 100 000 души, разположен на около 200 км югоизточно от столицата Тайпе. Железопътните и пътните връзки в района са били засегнати от земетресението, съобщи официалната Централна информационна агенция на Тайван.

Quake 03
Превозни средства в срутен път след земетресението.

Кадри на местната телевизионна компания TVBS показаха частично срутени сгради в града, CNA съобщи, че две къщи са се наклонили и хора са попаднали в капан в района. Властите на Хуалиен също така обявиха, че планират да затворят офиси и училища в сряда. 

В Тайпе също са усетени вторични трусове, които са предизвикали разклащане на сградите. Метрото в столицата възобнови работа в средата на сутринта след кратко прекъсване по-рано. 

Според доставчика на електроенергия на острова работата на атомната електроцентрала е останала нормална, а електроразпределението е стабилизирано. Администрацията на гражданската авиация съобщи, че няма засегнати полети. 

Според Куо-Фун Ма, изтъкнат научен сътрудник в Института за науки за Земята на Академията Синика в Тайван, през следващите седмици се очакват вторични трусове с магнитуд над 6. Според нея въздействието на тези трусове се очаква да бъде "умерено" в сравнение с основното събитие. 

Първоначалното земетресение предизвика опасения за надигащи се вълни в Тайван и части от Китай и Япония. Жителите на югозападната японска префектура Окинава бяха призовани да се евакуират от очаквано цунами с височина до 3 метра, според Японската метеорологична агенция. 

Quake 04
Естакада на метрото в Тайпе, повредена след земетресението.

Предупрежденията за цунами в крайна сметка бяха оттеглени, като това в Окинава беше понижено до препоръчително. Въпреки това в района все още се усещат смущения, като Japan Airlines и All Nippon Airways пренасочват полетите си към Окинава. От ANA съобщиха, че са отменили 13 полета, които са засегнали повече от 2600 пътници. 

Земетресението е било усетено в някои части на Китай, включително в Шанхай и Гуандун, съобщиха хора в китайската социална платформа Weibo. Втората по големина икономика в света затвори някои железопътни линии в провинциите Фудзиен и Дзянси, съобщи държавният телевизионен оператор China Central Television.

Службата на китайското правителство, която се занимава с въпросите, свързани с Тайван, също заяви, че е силно обезпокоена от земетресението и е готова да предложи помощ при бедствия. Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия, въпреки че островът се управлява като демократична държава. Спорът за статута му е основна геополитическа точка на напрежение между Китай и САЩ.