Китай купува голямо количество чуждo зърно при спад на световните цени

Покупките възлизат на над 1,2 млн. тона зърно

12:30 | 4 март 2024
Автор: Хали Гу и Ани Куин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай закупи повече от 20 товара фуражно зърно на международния пазар през последните две седмици, тъй като най-големият вносител в света се възползва от спада на цените до най-ниското им ниво от повече от три години.

Страната е осигурила доставки на царевица, сорго и ечемик от доставчици, включително Украйна и САЩ, според хора, запознати с транзакциите. Покупките възлизат на над 1,2 млн. тона зърно, като всеки товар е 60 000 тона.

Покачването на покупките дойде, когато цените се повишиха в Китай и референтните фючърси на царевицата паднаха в Чикаго до най-ниското ниво от 2020 г., заради обилните доставки от водещите износители Бразилия и САЩ. Разширяващата се разлика между местния и международния пазар направи покупките привлекателни.

Пратките включват най-малко 10 товара украинска царевица, главно за доставка от март до май, най-малко пет товара американско сорго и шест пратки ечемик с различен произход за подобна доставка, казаха хората.

Цените в Китай се повишиха, тъй като Пекин засили складирането на зърно за държавните резерви, за да подкрепи пазара в навечерието на засаждането на новата реколта. Това противодейства на слабото търсене на фуражно зърно от животновъдната индустрия, където свиневъдите правят загуби.