Петролът се стабилизира близо до тазгодишния връх

Ралито на петрола тази година изхвърли късите позиции на хедж фондовете от пазара

09:30 | 4 март 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се стабилизира близо до най-високото ниво тази година, след като ОПЕК+ удължи съкращенията на производството си и тъй като напредъкът към прекратяване на огъня в Газа спря.

Фючърсите на Brent се търгуваха близо до 84 долара за барел, след като се повишиха с 2% в предишната сесия. Американският бенчмарк West Texas Intermediate беше близо до $80, след като проби психологическото ниво в петък за първи път от ноември. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници удължиха намалението си с 2 милиона барела на ден до края на юни.

Търговците и анализаторите до голяма степен очакваха хода на ОПЕК+, като го смятаха за необходим за компенсиране на сезонното затишие в търсенето и нарастващото производство от други производители. Последните съкращения ще бъдат „възвръщани постепенно в зависимост от пазарните условия“, се казва в изявление на секретариата на ОПЕК.

Суровият петрол поскъпва бавно, но стабилно тази година, като разширяването на времевите разлики сигнализира за по-затегнат физически пазар и атаките срещу кораби в Червено море оскъпяват транспортните разходи. Все пак забавените очаквания кога Федералният резерв ще започне да понижава лихвените проценти, силното производство извън ОПЕК+ и нестабилната перспектива за търсенето в Китай ограничиха печалбите.

В Близкия изток напредъкът към пауза в боевете в Газа остава в застой, въпреки че "Хамас" изпрати делегация в Кайро за преговори. Израелските медии казаха, че въоръжената групировка е отказала да предостави информация за заложниците, които е взела по време на атаката на 7 октомври, и че дискусиите спират.

„Действието на ОПЕК+ беше очаквано, това е кризата в Газа, на която цените реагират“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Докато преговорите за прекратяване на огъня остават в безизходна ситуация, суровият петрол вероятно ще се движи около сегашните нива или ще бъде под по-нататъшен възходящ натиск.“

Ралито на петрола тази година изхвърли късите позиции на хедж фондовете от пазара. Комбинираните къси залози на паричните мениджъри срещу Brent и WTI са най-ниски от октомври, показват данните от ICE Futures Europe и Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ. Обемите на търговия също бяха високи, с близо 20 000 лота, търгувани на всеки бенчмарк до 8:30 сутринта в Сингапур в понеделник.

Инвеститорите също ще обърнат поглед към Китай тази седмица, като правителството ще обяви своята цел за растеж за 2024 г. и ще очертае стратегията си за подкрепа на забавящата се икономика по време на Общокитайското събрание на народните представители.