ОПЕК+ удължава съкращенията на доставките, за да предотврати излишък

При забавяне на растежа на търсенето на петрол в световен мащаб и нарастване на новите доставки от САЩ, ОПЕК+ ще трябва да продължи със своите съкращения през цялата година

16:23 | 3 март 2024
Автор: Фиона Макдоналд, Грант Смит, Салма Ел Вардани
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК+ удължи съкращенията на доставките на петрол до средата на годината в опит да предотврати глобален излишък и да подкрепи цените.

Ограниченията – които на хартия възлизат на около 2 милиона барела на ден – ще останат в сила до края на юни, според делегати, пожелали анонимност, тъй като информацията не е публична. Лидерът на групата Саудитска Арабия отговаря за половината от обещаното намаление.

Търговците и анализаторите в голяма степен очакваха удължаването, като го смятаха за необходимо, за да компенсират сезонното затишие в световното потребление на гориво и растящото производство от няколко от съперниците на ОПЕК+, най-вече американските шистови производители. Несигурните икономически перспективи в Китай допринасят за необходимостта от предпазливост.

Изобилните доставки закотвиха международните цени на петрола близо до 80 долара за барел тази година, въпреки че конфликтът в Близкия изток прекъсва регионалното корабоплаване. Въпреки че това предлага известно облекчение за потребителите след години на необуздана инфлация, цените може да са малко ниски за много от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори.

Рияд се нуждае от цена над 90 долара за барел, тъй като харчи милиарди за икономическа трансформация, която обхваща футуристични градове и спортни турнири, според Fitch Ratings. Нейният най-голям партньор в алианса, Русия, също търси приходи, за да продължи да води война срещу Украйна.

През първия месец на тази година изпълнението на съкращенията от групата не достигна обещаните 2 милиона барела на ден.

Ирак и Казахстан колективно изпомпваха няколкостотин хиляди барела на ден над квотите си, но обещаха да подобрят съответствието си и дори да компенсират всяко първоначално свръхпроизводство.

Междувременно Русия показа много смесено представяне. Страната едва наскоро приложи напълно съкращенията на производството, които обеща да направи преди почти година. През януари нацията намали износа си на суров петрол, както беше договорено, с приблизително 300 000 барела на ден, но обещаните ограничения за доставките на рафинирани горива бяха по-малко ясни.

Решението на групата да удължи ограниченията си за второто тримесечие може да е очаквано, но ОПЕК+ вероятно ще се изправи пред по-труден избор на следващата си насрочена среща на 1 юни, когато министрите ще определят политиката за втората половина на годината.

Прогнозите на Международната агенция по енергетика в Париж сочат, че при забавяне на растежа на търсенето на петрол в световен мащаб и нарастване на новите доставки от САЩ, ОПЕК+ ще трябва да продължи със своите съкращения през цялата година.

„Не искате да връщате барелите твърде рано“, каза Саад Рахим, главен икономист на гиганта за търговия със суровини Trafigura Group, пред Bloomberg миналата седмица.

Не е ясно дали всички членове ще бъдат съгласни с тази политика. Докато Саудитска Арабия често настояваше за необходимостта от предпазливост, нейният съсед Обединените арабски емирства имаше желание да използва последните инвестиции в нов производствен капацитет.

Някои прогнозисти смятат, че това няма да е проблем, тъй като засилването на търсенето ще позволи на групата да отпусне ограниченията си и да добави още барели по-късно през годината.

Има „подобряване на общите пазарни основи“, каза Пол Хорснел, ръководител на отдела за изследване на суровините в Standard Chartered Bank Plc. „ОПЕК може да увеличи добива“, без да наводни световните запаси.