Петролът e напът за втори месечен ръст след сигнали за затягане

Глобалният бенчмарк Brent беше малко променен под 84 долара за барел

09:30 | 29 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към втори месечен ръст поради очакванията, че ОПЕК+ ще избере да удължи съкращенията на доставките, като основните пазарни показатели сочат към постепенно затягане на краткосрочните условия.

Глобалният бенчмарк Brent беше малко променен под 84 долара за барел, което е повишение с повече от 2% през февруари след по-голямо увеличение предходния месец. West Texas Intermediate беше над $78. Времевите спредове се разшириха още повече в обратно контанго, бичи модел, белязан от краткосрочни цени над по-дългосрочните.

Последователният месечен ръст на суровия петрол вдигна цените до горния край на това, което беше тесен диапазон от началото на годината. Покачването беше подкрепено от съкращенията на доставките от ОПЕК и нейните съюзници и се очаква групата да се съгласи да удължи намаленията до второто тримесечие. Напрежението в Близкия изток, включително прекъсванията на корабоплаването в Червено море, също подпомогна цените.

Пазарът „се чувства сравнително затегнат“, според главния икономист на Trafigura Group Саад Рахим, който цитира фактори, включително „признаци на живот“ в глобалното производство и нефтохимикалите. „Чувате за несигурни възможности за печалба много по-често, отколкото през последните няколко години.“

Бързият спред на WTI - разликата между двата му най-близки договора - беше 74 цента за барел в обратно контанго. Това е увеличение от 11 цента преди месец и промяна от ценообразуването в контанго - обратната схема - в края на декември.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза по-рано тази седмица, че е твърде рано да се каже дали доброволните съкращения на добива от страните от ОПЕК+ ще бъдат удължени, според "Интерфакс". Все пак банки, включително Goldman Sachs Group Inc., заявиха, че очакват намаленията да бъдат удължени.