Петролът се стабилизира след проява на сила на физическите пазари

Brent се търгуваше над 82 долара за барел, след като се повиши с 1,1% в понеделник

09:30 | 27 февруари 2024
Обновен: 10:00 | 27 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се стабилизира след ръст в понеделник, като проявата на сила на физическите пазари подкрепят по-широките настроения.

Brent се търгуваше над 82 долара за барел, след като се поскъпна с 1,1% в понеделник, докато West Texas Intermediate беше под 78 долара. Има признаци на скорошна покупателна активност от рафинерии в двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, което тласна цените на американските сортове нагоре. Широко наблюдаваните времеви спредове също се засилиха, сигнализирайки за краткосрочно затягане.

Петролът се насочва към ръст за втори месец поред, въпреки че все още не е напуснал решително скорошния си тесен диапазон. Докато напрежението в Близкия изток и ограничаването на доставките от ОПЕК+ подкрепиха цените на суровината, по-високото производство извън групата, включително САЩ, ограничи поскъпването.

Противоположните двигатели на пазара подтикнаха както Goldman Sachs Group Inc., така и Bank of America Corp. да предскажат, че търговията в диапазон ще продължи в близко бъдеще. Goldman Sachs вижда диапазон от 20 долара, съсредоточен върху 80 долара за барел, с приглушена волатилност, докато BoA очаква петролът да се задържи между 60 и 80 долара.

„Въпреки че пазарите на суров петрол се търгуваха в диапазон, те се представиха сравнително добре през последните 12 месеца, особено като се има предвид слабостта на по-широкия стоков комплекс“, каза Хан Жон Лиан, инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc. По-доброто от очакваното съответствие от членовете на ОПЕК+ с ограниченията на доставките е в подкрепа, добави той.

Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - се разширява в по-дълбоко обратно контанго, което предполага по-затегнати условия. За последно разликата беше 83 цента за барел, в сравнение с 37 цента преди четири седмици. Съответният показател за еталонния WTI в САЩ също се е повишил.