Петролът започва седмицата със спад, докато търговците очакват сигнали за баланс

Brent падна до 81 долара за барел, след като загуби повече от 2% миналата седмица

09:30 | 26 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът последва спадът от миналата седмица с допълнителни загуби, като търговците очакваха нови улики за глобалното търсене и баланси през март и след това.

Сортът Brent падна до 81 долара за барел, след като загуби повече от 2% миналата седмица, с американския аналог West Texas Intermediate е малко над 76 долара. Прогнозите ще дойдат тази седмица от Международната енергийна седмица в Лондон, голямо индустриално събиране. Освен това данните за инфлацията в САЩ ще оформят очакванията за това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите, оказвайки влияние върху търсенето на енергия и пътя на долара.

На по-широките пазари показателят на американската валута запази позициите си, докато повечето суровини, включително медта, бяха по-слаби заедно със суровия петрол.

Петролът се търгуваше в тесен диапазон от около 3 долара за барел през последните две седмици, като напрежението в Близкия изток и ограниченията на доставките от ОПЕК+ компенсираха въздействието на по-високото производство извън групата, включително САЩ. Картелът и неговите съюзници, включително Русия, се очаква да удължат текущите си съкращения до следващото тримесечие на срещата си в началото на следващия месец.

„Все още очакваме ОПЕК+ да удължи съкращенията през второто тримесечие на 2024 г. и само постепенно и частично да прекрати последния пакет, започвайки през третото тримесечие“, казаха в бележка анализатори на Goldman Sachs Group Inc., включително Даан Струйвен. Засега банката очаква цените да останат в диапазона от $70 до $90.

Има някои положителни сигнали. В Китай бумът на пътуванията на фона на новогодишните празници по лунния календар породи надежди за по-устойчиво възстановяване на потреблението. Местните рафинерии разграбват товари от цял свят от празника в средата на февруари, според търговци, както и са увеличили срочните доставки от Саудитска Арабия за март.

Сред пазарните показатели, времевите спредове се задържаха във възходящ модел, докато цените на физическия суров петрол в САЩ също се повишиха през последните седмици, тъй като купувачите се насочиха към американските класове, за да избегнат смущения в доставките в Червено море.