Дигиталните продукти и услуги за чужбина скоро може да се облагат с мита по границите

Премахването на мораториума върху цифровите митнически такси може да отвори протекционистична пропаст, която да срине интернет

08:40 | 22 февруари 2024
Обновен: 09:13 | 22 февруари 2024
Автор: Брендън Мъри, Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетилетният глобален консенсус, който позволява на електронната търговия и нарастващата вълна от данни да преминават границите без такси, рискува да се разпадне.

От 1998 г. насам на всеки няколко години министрите от Световната търговска организация подновяват мораториума върху цифровите митнически такси. Така онлайн транзакциите - филм от Netflix, излъчен в Южна Африка, международен разговор с лекар в Индия, електронна книга, изтеглена на плажа в Бали - бяха освободени от мита през цялата ера на интернет. 

Може би не за дълго. Следващата седмица СТО ще заседава в Абу Даби, а последният мораториум ще изтече през март. Най-малко три големи развиващи се икономики сигнализират, че ще се противопоставят на ново удължаване. Тъй като СТО функционира на базата на консенсус, е необходимо да има само един, който да я унищожи.

Забраната на митата спомогна за развитието на най-бързо развиващия се сегмент от световната търговия: цифровите стоки и услуги. Те са ключови за успеха не само на технологични компании като Amazon.com Inc. и Netflix Inc., но и на все повече традиционни фирми, които събират данни и извършват електронна търговия на чужди пазари.

Сега нововъзникващите икономики посочват опасения относно господството на базираните в САЩ големи технологии - и други притеснения, включително рисковете от изкуствения интелект, необходимостта от защита на личните данни и загубата на митнически приходи в ефира на цифровата икономика.

Streaming 01
Класация на отвореността на цифровата търговия. Ето кои са петте най-отворени и най-малко отворени икономики за цифрова търговия

"Това още не е решено", заяви Джон Дентън, генерален секретар на Международната търговска камара, относно усилията за подновяване на споразумението. Той посочи Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, като основен въздържател, а Южна Африка и Индия вероятно ще я последват. 

"Смятаме, че това ще продължи дълго", каза Дентън.

Световна търговска "шокова вълна"
Това не е първият случай, в който държави заплашват да оставят мораториума да изтече, за да получат отстъпки от големи износители на цифрови услуги като САЩ. Но този път има усещане, че те не блъфират.

Индонезия смята, че правителствата трябва да имат свободата да налагат мита в отговор на бързите промени в цифровия свят, заяви Асколани, генерален директор на митниците и акцизите в Министерството на финансите на страната. Индия е изразила подобна позиция. Говорител на министерството на търговията на Южна Африка отказа да коментира.

Една от трудностите е липсата на международна правна рамка или стандартни определения за цифровата търговия. Това означава, че не е ясно как правителствата ще прилагат тарифите - дали ще начисляват такси за транзакция, за байт или за цифров продукт, като песен например.

Сумите, които биха се събрали, не са големи. Проучване от октомври на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че облагането на цифровите трансфери би добавило само около 0,1 % към държавните приходи.

Streaming 02
Дейност в областта на цифровата търговска политика. Броят на глобалните политически мерки за цифровата търговия се е увеличил от 2020 г. насам

Все пак прекратяването на мораториума "ще изпрати ударна вълна през СТО" - организация, посветена на намаляването на търговските бариери, каза Кийт Рокуел, неин дългогодишен говорител. 

"За първи път от основаването на СТО членовете ѝ ще отворят вратата за прилагане на нови мита", каза Рокуел, който сега е старши научен сътрудник на фондация "Хинрих" в Женева.

Повече от 180 бизнес групи от цял свят, включително Търговската камара на САЩ, написаха отворено писмо в подкрепа на статуквото. Според тях страните, които искат да наложат мита, ще си навредят в дългосрочен план, като изпратят негативен сигнал за своя бизнес климат и отвореност към инвестиции.

Перспективите са "несигурни"
Някои корпорации се опасяват, че администрацията на Байдън не е напълно ангажирана със защитата на забраната за мита. През октомври САЩ оттеглиха предложение за преговори от свързаните с електронната търговия преговори на СТО относно трансграничния поток от данни. По-рано те оттеглиха текста си за главата за цифровите технологии в търговския пакт със съюзници от Индо-Тихоокеанския регион.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай признава, че в рамките на СТО се води дебат относно мораториума, и очаква да работи с членовете за намиране на решение, според високопоставен американски търговски служител.

Streaming 03
Бум на износа на цифрови услуги. САЩ и Обединеното кралство са водещи в областта на услугите, предоставяни по цифров път, но Китай набира скорост

Заместник-председателят на Европейския съюз Валдис Домбровскис, който наблюдава търговската политика на блока, заяви пред парламентарна комисия тази седмица, че перспективите за удължаване на мораториума в Абу Даби "остават несигурни".

"Счупване на интернет"
Сред правителствените агенции, които настояват за подновяване, е Конференцията на ООН за търговия и развитие, която защитава интересите на развиващите се страни в световната търговия. Според UNCTAD цифровото неравенство се е увеличило по време на пандемията.

За страните и предприятията е "все по-важно да могат да се адаптират към цифровата търговия", заяви Торбьорн Фредриксон, ръководител на групата за електронна търговия на агенцията. "За съжаление, бързата скорост на цифровизацията има тенденция да изпреварва способността на много държави да го направят."

При все по-голямата фрагментация на световната търговия на фона на нарастващата конкуренция между великите сили - модела на националната защитна стена на Китай и по-отворената система на САЩ, постигането на споразумение в Абу Даби за запазване на интернет без мита няма да е лесно.

"Това е лош момент за многостранността", казва Мартина Феракан, изследовател в Европейския университетски институт, който наскоро стартира база данни за цифрова търговия. "Това не е моментът, в който страните са готови да създадат нов глобален консенсус по почти всичко".

Дентън, който представлява 45 млн. компании в Международната камара, направи пътувания до Индонезия и Бразилия през последните седмици, като аргументира тезата си за запазване на мораториума. 

Според него премахването му може да отвори протекционистична пропаст, която "може да разбие интернет".