Нападките срещу възобновяемата енергия зачестяват в YouTube

Google непрекъснато преразглежда своите политики, но не коментира дали компанията планира да предприеме действия в съответствие с новите открития

11:20 | 21 януари 2024
Автор: Захра Хирджи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според нов доклад характерът на дезинформацията за климата в YouTube, собственост на Google, се променя. Видеоклиповете, които отричат климатичните промени, намаляват в почти 100 канала на YouTube, докато видеоклиповете, атакуващи решения като вятърната и слънчевата енергия, се увеличават. 

Центърът с нестопанска цел за противодействие на омразата в цифровата среда (CCDH) идентифицира 96 канала в YouTube, които често разпространяват това, което той описва като подвеждащо изказване за климата, включително каналите на либертарианския мозъчен тръст Heartland Institute, консервативната организация с нестопанска цел PragerU и противоречивия психолог Джордан Питърсън. Модел на изкуствен интелект, обучен за отричане на климатичните промени, подпомогнат от човешки контрол, беше използван за преглед на транскрипциите на около 12 000 видеоклипа, свързани с климата, публикувани от 2018 г. насам.

Беше установено, че около половината от видеоклиповете съдържат дезинформация или заблуда за климата, а всяко твърдение е подредено в пет широки категории:

  1. Глобалното затопляне не се случва. 
  2. Генерираните от човека парникови газове не причиняват глобално затопляне. 
  3. Въздействието на глобалното затопляне е благоприятно или безвредно.
  4. Решенията в областта на климата няма да проработят. 
  5. Науката за климата и движението за климата са ненадеждни. 

Изследователите описват първите две категории като "старо отричане". В поне един видеоклип например се твърди, че студеното време означава, че глобалното затопляне не е реално.

Последните три категории са част от "новото отричане" и до голяма степен се състоят от атаки срещу климатичните решения и доверието в експертите по климата. Изследователите откриват примери за видеоклипове, в които се твърди, че жизненият стандарт на хората ще се понижи с отказа от изкопаеми горива; че проектите за възобновяеми енергийни източници изискват повече земя, отколкото изкопаемите горива; и че политиките за енергийна ефективност всъщност не намаляват потреблението на енергия. Изследователите идентифицираха и подтвърждения във всяка категория, като много видеоклипове включваха няколко вида твърдения за отричане.

Старите твърдения за отричане "са се сринали напълно", казва Имран Ахмед, основател и главен изпълнителен директор на CCDH. През 2018 г. старите твърдения за отричане са съставлявали две трети от твърденията за отричане на климата в 96-те изследвани канала, а през 2023 г. те са намалели до една трета. Приблизително обратното се отнася за новите твърдения за отричане, които са се увеличили повече от три пъти за този период от време.

Y
В 96 канала на YouTube отричането на климата се променя.  С намаляването на явното отричане на причиненото от човека изменение на климата (старото отричане), нарастват атаките срещу решенията за климата (новото отричане)

Докладът обяснява промяната отчасти с видимите последици от изменението на климата, които стават твърде големи, за да бъдат игнорирани от обществеността. Вероятно това е и отражение на подобряващите се политики на YouTube по отношение на дезинформацията. През 2018 г. сайтът се обедини с Wikipedia, за да добави проверки на фактите към видеоклиповете за климата. През октомври 2021 г. YouTube въведе забрана за рекламиране на видеоклипове, които изрично отричат, че изменението на климата е реално и/или че за него са виновни хората. 

"Политиките на платформата променят това, което хората казват", казва Лора Еделсън, доцент в Североизточния университет, която изучава онлайн дезинформацията и дезинформацията и не е участвала в анализа на CCDH. "Този доклад е доказателство, че те го правят", добави тя. 

Политиката на YouTube за рекламиране обаче не е надеждна; CCDH откри множество случаи на рекламиране на видеоклипове, които отричат климата.

"Видяхме реклами, които проникнаха в съдържанието на старите клипове за отричане", каза Ахмед.

Говорителят на Heartland Institute Джим Лейкли заяви, че реклами са се появявали на видеоклипове на групата за климата, публикувани в YouTube, като добави, че тези видеоклипове също са "редовно потискани" от сайта. "Намирам за отвратително, че този фалшив доклад ще бъде използван за демонетизиране на нашия скромен канал и за цензурирането ни", пише Лейкли в имейл до Bloomberg Green.  

Само през третото тримесечие на 2023 г. YouTube е спечелил близо 8 млрд. долара от реклама; всяка реклама на видеоклипове в каналите, които CCDH проучва, вероятно е малка в сравнение с тях. Но изключенията показват как компанията може да печели от дезинформацията за климата, с която многократно е обещавала да се справи. 

"Политиката ни по отношение на изменението на климата забранява рекламирането на съдържание, което противоречи на утвърдения научен консенсус относно съществуването и причините за изменението на климата", каза Нейт Фанкхаузър, говорител на Google, в изявление, изпратено по електронната поща. "Дебати или дискусии по теми, свързани с изменението на климата, включително около обществената политика или научните изследвания, са разрешени. Когато обаче съдържанието премине границата на отричане на климатичните промени, ние спираме да показваме реклами в тези видеоклипове."

След като прегледа анализа, Google установи, че някои от видеоклиповете, споделени от CCDH, наистина нарушават съществуващата политика за отричане на климатичните промени и спря показването на реклами върху тях.

Екипът на Ахмед настоява Google, която е част от Alphabet Inc, също да забрани рекламите върху видеоклипове, които атакуват решенията и експертите в областта на климата. "Като се има предвид, че полето на битката се е изместило и новото отричане е най-големият компонент на съдържанието за отричане на климата като цяло, време е те да разширят правилата си и за това", каза той.

Фанкхаузър заяви, че Google непрекъснато преразглежда своите политики, но не коментира дали компанията планира да предприеме действия по препоръките за реклами в доклада.