Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

YouTube тества новa стрийминг услуга за безплатни канали

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.01.2023 г.

12:42 | 16 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

YouTube тества нов център от безплатни канали за стрийминг, поддържани от реклами, последният от поредица ходове на компанията за разширяване на амбициите си във видеото. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефива на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Видео платформата на Alphabet Inc. преговаря с развлекателни компании за представяне на техните предавания и филми в центъра и тества концепцията с малък брой медийни партньори, според хора, запознати с дискусии. Може да стартира предлагането по-широко по-късно тази година, казаха някои от хората.

YouTube, който вече е доминиращ играч в онлайн видеото, се стреми да се превърне в дестинация за различни стрийминг формати и жанрове. Добавянето на център от безплатни, поддържани от реклами стрийминг телевизионни канали – или „FAST“, както е известно в медийната индустрия – ще го постави в конкуренция с играчи като Roku Inc., Pluto TV на Paramount Global и Fox.

Дискусиите следват други инициативи за стрийминг на YouTube, включително неотдавнашното създаване на пазар, позволяващ на потребителите да се регистрират за платени стрийминг услуги и сделка за около 2 милиарда долара годишно за права върху франчайза на неделните билети на Националната футболна лига.

YouTube обсъжда получаване на част от приходите от реклами от новия център, което би било подобно на традиционното споразумение със създателите на съдържание, според което платформата  получава 45% , а създателите поулчават 55%, казаха някои от хората, запознати с дискусиите.

В края на миналата година YouTube стартира нов магазин за стрийминг услуги, наречен Primetime Channels, който позволява на зрителите да се регистрират за абонаментни стрийминг услуги като Paramount+ и Starz директно през YouTube.

Социалната мрежа Twitter си е осигурила решение, което ù позволява да принуди няколко съкратени служители, съдещи я заради отстраняването им, да предявят исковете си индивидуално, а не чрез колективен иск, коментира още Кирилова.

Американският окръжен съдия Джеймс Донато в петък постанови, че петима бивши служители на Twitter, завели колективен иск срещу компанията, че след придобиването ù от Илон Мъск не ги е уведомила адекватно, преди да ги уволни, трябва да преследват исковете си в частен арбитраж.

Донато удовлетвори искането на Twitter да принуди петимата бивши служители да предявят исковете си поотделно, цитирайки споразумения, които са подписали с компанията.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.