Петролът поевтинява - не може да се отърси от мрачното настроение след срещата на ОПЕК+

Отново навлизаме в пазар, движен от предлагането, който повече прилича на десетилетието, предшестващо Covid

08:40 | 4 декември 2023
Обновен: 08:42 | 4 декември 2023
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня - след като не успя да задържи ранната си печалба - на фона на трайния скептицизъм, че последните съкращения на доставките от страна на ОПЕК+ ще обърнат тенденцията на пазара.

Световният бенчмарк Brent потъна към 78 долара за барел след шестседмична губеща серия, докато West Texas Intermediate беше под 74 долара. Спадът дойде въпреки спекулациите, че Федералният резерв на САЩ е приключил с повишаването на лихвените проценти и възможността санкциите на САЩ върху доставките от Венецуела да бъдат отново затегнати.

oil
Петролът претърпява най-тежката серия от седмични загуби от две години насам. Фючърсите върху суровия петрол отбелязват шест поредни седмици на спад

Петролът току-що отбеляза пореден месечен спад, тъй като доставките от страни извън ОПЕК се увеличиха, а перспективите за ръст на търсенето се смекчиха. Отстъплението дойде дори след като миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници предприеха стъпки за задълбочаване на съкращенията на производството. Предложението последва трудна среща, на която се стигна до вътрешни спорове, както и до отлагане.

"Трейдърите вероятно ще останат предпазливи предвид разногласията в ОПЕК и нарастващото производство на петрол извън ОПЕК", заяви Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte.

Спредът за незабавна доставка на Брент - разликата между двата най-близки договора - се сви до 6 цента за барел в условията на изоставане. Това е по-малко от 49 цента преди около месец, което предполага, че краткосрочните перспективи на пазара се разхлабват.

Според RBC Capital Markets LLC суровият петрол вероятно ще остане нестабилен и потенциално без посока, докато пазарът не види ясни данни за доброволното намаляване на добива от страна на групата, което влиза в сила от следващия месец.

"Отново навлизаме в пазар, движен от предлагането, който повече прилича на десетилетието, предшестващо Covid, отколкото на пазар, движен от търсенето, наблюдаван в ерата след пандемията", заяви в бележка анализаторът на RBC Майкъл Тран. "А този тип пазари често са изпълнени с капани за биковете."

Междувременно в Близкия изток подкрепяните от Иран бунтовници хути заявиха, че са атакували два израелски кораба в Червено море, което е част от поредица атаки срещу търговски плавателни съдове в международни води на фона на войната в Газа. САЩ заявиха, че един от техните разрушители е свалил три безпилотни самолета.