Петролът поскъпва за трети ден в навечерието на срещата на ОПЕК+

Световният бенчмарк Brent се търгуваше над 83 долара за барел, след като поскъпна с почти 4% през предходните две сесии, а West Texas Intermediate - над 78 долара

10:16 | 30 ноември 2023
Обновен: 10:32 | 30 ноември 2023
Автор: Йонгчанг Чин
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпна за трети ден, докато търговците отброяваха времето до ключовата среща, на която ОПЕК+ ще определи политиката за добив през новата година.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше над 83 долара за барел, след като поскъпна с почти 4% през предходните две сесии, а West Texas Intermediate - над 78 долара. Тежката сила на ОПЕК+ Саудитска Арабия настоява колегите им да се присъединят към нея в ограничаването на добива, за да се предотврати нов излишък на петрол през следващата година, но се сблъсква с отпор от страна на държави като Ангола и Нигерия преди виртуалната среща по-късно в четвъртък.

Според делегатите може да се обмисли по-дълбоко колективно съкращаване с 1 милион барела на ден или повече. Липсата на намаления в цялата група може да доведе до още по-голямо отслабване на цените на петрола - след като сортът Brent поевтиня с около 13% през последните два месеца - на фона на изобилните доставки извън групата производители, включително рекордния износ от САЩ. По-рано този месец Международната агенция по енергетика заяви, че през следващата година пазарът отново ще бъде в излишък.

Нарастват очакванията, че те могат да направят по-дълбоки съкращения на доставките“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. „Тези нарастващи очаквания оставят риск за пазара, ако ОПЕК+ разочарова по-късно днес.

RBC Capital Markets LLC очаква, че ОПЕК+ вероятно ще постигне споразумение с отказалите се от участие Ангола и Нигерия, което ще позволи на по-широката група да започне дискусии за добива, заявиха анализаторите, включително Хелима Крофт, в своя бележка. Ако въпросите могат да бъдат решени, тогава групата ще има „значителна възможност“ да направи колективно по-дълбоко съкращение, казаха те.

Най-вероятният резултат е Саудитска Арабия да продължи намалението си с 1 млн. барела на ден до първото тримесечие на 2024 г., а останалите членове на ОПЕК+ да се ангажират със съществуващите си квоти за следващата година, заяви Citigroup Inc. в бележка. Банката заяви, че вижда 20% вероятност за по-дълбоко намаление, което може да предизвика рязко покачване на цената на барел с 5 долара.

Данните на Администрацията за енергийна информация показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили за шеста седмица и са достигнали най-високите си нива от юли насам. Нивата в Кушинг също се повишиха, а износът на суров петрол и продукти нарасна до рекордните почти 4,5 млн. барела на ден през миналата седмица. По-рано Американският петролен институт прогнозира спад на запасите в страната.