Тревогата от ново отлагане на ОПЕК+ вдигна петрола

Сю Кийнън, Bloomberg

11:30 | 29 ноември 2023
Обновен: 16:39 | 29 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Срещата на ОПЕК+ трябваше да се проведе през уикенда. Има ли лек отскок на цената на петрола в момента?

Да, сигурно е свързано с Фед, който дава сигнал, че може би наближава краят на цикъла на повишения или дори е приключил. Освен това делегат на ОПЕК сигнализира, че може да не се намери изход от задънената улица на срещата в четвъртък и това може да доведе до ново отлагане. Точно това отлагане очакват трейдърите.

Вижте търговията в Ню Йорк. NYMEX е с над 2% ръст. Има наистина тревоги, че срещата може да се отложи. Трейдърите реагират и на Фед.

Но ако отворите терминала на Bloomberg ще видите, че това е обрат в посоката надолу. Хедж фондовете все повече се настройват песимистично към петрола и губят вяра в готовността на ОПЕК да закотви глобалните пазари.

Последният спор между могъщите членове като саудитците и Русия, които доброволно ограничиха износа и производството си сега настояват и останалите страни да се присъединят. Знаем, че африканският контингент, Ангола и Нигерия са против.

Впрочем инвеститорите вече оцениха удължаване а сегашните ограничения на Саудитска Арабия и Русия до след началото на 2024г. Мнозина казват, че картелът наистина трябва да излезе с нещо впечатляващо освен допълнителни съкращения, за да възобнови пътя на цените нагоре.

Както виждате, NYMEX и Брент до днес са поевтинели с около 20% от пика през септември.