Евтиният долар и срещата на ОПЕК+ запазват нивото на петрола

Петролът отбеляза най-големия си ръст от една седмица насам - световният бенчмарк Брент се търгуваше под 82 долара за барел, а West Texas Intermediate - под 77 долара

10:15 | 29 ноември 2023
Обновен: 10:23 | 29 ноември 2023
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отбеляза най-големия си ръст от една седмица насам, докато търговците отброяваха времето до срещата на ОПЕК+, на която ще се обсъждат доставките, и преценяваха признаците, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше под 82 долара за барел, след като във вторник поскъпна с над 2%, а West Texas Intermediate - под 77 долара. Групата на производителите трябва да проведе онлайн среща в четвъртък, за да определи политиката си за 2024 г., но според делегати все още не е разрешила спора относно квотите за добив на някои африкански членове.


Петролът задържа ръста си/Напоследък цените се понижиха, тъй като балансът между търсенето и предлагането се възстановява

Поскъпването на суровия петрол бе подкрепено от поевтиняването на долара, като показателят на Bloomberg за американската валута се понижи до най-ниското си ниво от август насам. Коментарите на ръководителите на Федералния резерв, включително на губернатор Кристофър Уолър, подсказаха, че централната банка е готова да спре серията си от увеличения на лихвените проценти. По-слабите американски долари правят стоките по-привлекателни за чуждестранните купувачи.

"Щатският долар поевтиня поради нарастването на очакванията за "миролюбиви" решения, които се отразиха положително на цените на петрола", каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур. Междувременно "всички погледи ще бъдат насочени към това дали блокът ще успее да направи повече, за да подкрепи цените".

Петролът продължава да бележи пореден месечен спад заради увеличеното предлагане от страни извън Организацията на страните износителки на петрол, което засилва натиска върху членките и техните съюзници да наложат по-дълбоки съкращения на добива. Международната агенция по енергетика заяви по-рано този месец, че световният пазар на суров петрол е на път да се върне към излишък през следващата година.

Междувременно в САЩ финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че според запознати с данните миналата седмица запасите в страната са намалели с 817 000 барела. Запасите в Кушинг също са намалели. Ако това се потвърди от правителствените данни по-късно в сряда, това ще бъде първият спад от шест седмици насам както на национално ниво, така и в ключовия център за съхранение на петрол.