Почти целият петрол на Русия е бил продаван над тавана миналия месец

Петролът потъва в мечи пазар, тъй като силното предлагане оказва натиск върху ОПЕК+

09:30 | 17 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия изнесе почти всичките си петролни товари на цена, която надхвърли ценовата граница, наложена от Г-7, миналия месец, в поредния знак, че западните санкции вече не успяват да ограничат достъпа на Москва до петродолари.

Повече от 99% от петрола по море на страната е продаден на цени доста над прага от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7 преди почти година, показва проучване на подробни данни за търговията и корабоплаването от KSE Institute.

Износът от големите руски пристанища е достигнал средна цена от 79,40 долара за барел в точката на износ, според института, който е част от Киевската школа по икономика, която настоява за по-строги санкции срещу Русия.

Г-7 въведе горната граница на цената от 60 долара за барел на руския суров петрол през декември, за да ограничи притока на петродолари и способността на Кремъл да финансира войната си в Украйна.

Предполага се, че прагът трябва да забрани на фирмите в страните от Г-7 да предоставят услуги, включително доставка и застраховка за товари, продадени над тавана.

Това помогна да се ограничат приходите от петрол на Русия през първите месеци на годината, но ефективността намаля. Русия разчита повече на флотилия от танкери в сянка с неясни собственици и застраховки, увеличавайки приходите си от петрол през последните месеци.

Има признаци, че държавите от Г-7 реагират. САЩ са санкционирали пет танкера за нарушаване на тавана на цените и са писали на компании по целия свят относно около 100 кораба, които може да са нарушили мярката.

Европейският съюз също предприема стъпки, които ще затруднят компаниите да продават танкери на сенчестия флот.

Остава неясно дали западните сили биха били склонни да предприемат мерки, които в крайна сметка биха ограничили доставките на руски петрол, повишавайки цените.

Почти 30% от целия суров петрол по море е бил доставен със защита и обезщетение от страните от Г-7 и ЕС или е разчитал на други услуги от западни държави през октомври, според института KSE.

Транспортните компании и застрахователите в крайна сметка трябва да получат атестации от търговците, потвърждаващи, че товарът отговаря на ценовата граница. Няма реален начин тези документи да проверят, а се знае, че цените на руския петрол надхвърлят прага от месеци.

„Това сочи към широко разпространени нарушения на режима на тавана на цените под формата на „измама с удостоверения“, казаха изследователите. „Това означава, че петролните търговци и брокери вероятно предоставят фалшива ценова информация на доставчиците на услуги от Г-7/ЕС.“

Изследователите очертаха мерки, които според тях могат да направят ограничението по-ефективно. Те включват засилване на наказанията за субекти, които нарушават политиката или улесняват такива нарушения, както и гарантиране, че доставчиците на коалиционни услуги с ограничени цени имат достатъчно доказателства за цените на петрола.

Доставчици от ОАЕ

САЩ санкционираха три корабни компании, разположени в Обединените арабски емирства, за предполагаемо нарушаване на горната граница на цените от 60 долара за барел за руски петрол във втория си кръг от санкции за очевидни нарушения на мярката.

Министерството на финансите каза, че три кораба - Kazan, Ligovsky Prospect и NS Century - са участвали в износа на руски петрол над тавана. Корабите са използвали услуги, предоставени от американски граждани, докато транспортират петрола, което е нарушение на мярката, каза Министерството на финансите.

Компаниите, които притежават корабите, които са базирани в ОАЕ, бяха санкционирани за участието си и плавателните съдове бяха идентифицирани като блокирана собственост. Компаниите са Kazan Shipping Inc., Progress Shipping Company Ltd. и Gallion Navigation Inc., съобщи Министерството на финансите.

Танкерите в крайна сметка са собственост на "Совкомфлот", държавната руска танкерна компания, според данни, събрани от Bloomberg. Поради това е трудно да се прецени колко вредни ще бъдат на практика санкциите на Министерството на финансите.

САЩ наложиха първите си санкции във връзка с мярката на 12 октомври.

Мечи пазар

Петролът се насочи към четвърта седмична загуба, след като потъна в мечи пазар, тъй като признаците за стабилни доставки и нарастващи запаси компенсират опитите на лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия да овладеят спадовете.

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $73 за барел, след като падна с повече от 20% от върха през септември. Глобалният бенчмарк Brent се срина с почти 5% в четвъртък и се търгува под $78. Спадовете последваха нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и вероятно бяха подсилени от програмите за автоматизирана продажба.

Серията от четири поредни седмични спада на суровината – най-дългата серия от загуби от май насам – дойде въпреки колективните и доброволни съкращения на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници. Загубите са подпомогнати и от изчезването на премията за риск от войната между Израел и "Хамас", тъй като страховете, че конфликтът ще се разшири и ще наруши доставките на петрол, досега не са се сбъднали.

Международната агенция по енергетика заяви по-рано тази седмица, че ръстът на производството означава, че световният пазар няма да бъде толкова затегнат, колкото се очакваше през това тримесечие, добавяйки натиск върху ОПЕК+ преди срещата относно политиката ѝ за доставки на 26 ноември.

„Ние вярваме, че ОПЕК ще гарантира, че цените на петрола Brent ще достигнат диапазон от 80 до 100 долара през 2024 г., като осигури умерен дефицит и използва силата си при ценообразуването“, казаха в бележка анализатори на Goldman Sachs Group Inc. Последната разпродажба се дължи на надвишаващи очакванията за доставки извън ОПЕК, казаха те.

Данните от средата на седмицата показаха, че националните запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили за четвърта седмица, достигайки най-високото ниво от август. Част от това увеличение дойде в ключовия център в Кушинг, Оклахома, където резервите се увеличиха с повече от 8%.

Имаше и известни облаци на хоризонта на търсенето. Цифрите от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, показаха, че рафинериите са намалили дневните нива на преработка през октомври, тъй като явното търсене на петрол е спаднало спрямо месец по-рано. Междувременно обезщетенията за безработица в САЩ се повишиха до най-високото ниво от почти две години, сигнализирайки забавяне на най-големия потребител на суров петрол в света.

„Поредицата от слаби макро данни, съчетани с нарастващите запаси от суров петрол в САЩ, предизвикаха разпродажба на петрола“, каза Хан Джон Лиан, инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc. Цените на WTI вероятно ще се движат мудно на фона на забавящата се световна икономика, добави той.

Моделите на ценообразуване по фючърсната крива сочат към по-слаби условия. Спредът между двата най-близки договора на Brent беше 5 цента за барел в контанго - където цените в краткосрочен план са под тези с по-дълъг срок - в сравнение с повече от 1 долар за барел в обратно контанго преди месец.