F-35 рядко са готови за полет и ремонтите са твърде бавни

Доклад на Конгреса на САЩ предупреждава, че проблемите с поддръжката на най-скъпата оръжейна система в света само ще се влошат, ако няма драстични действия

18:11 | 22 септември 2023
Автор: Тони Капачо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските изтребители F-35 са в готовност за полети само в 55% от времето, а 73% от резервните части трябва да бъдат изпратени обратно на доставчиците, тъй като депата за поддръжка на Пентагона са недостатъчни, според нов одит на Конгреса на САЩ за проблемната поддръжка на самолета, който е най-скъпата оръжейна система в света.

Докладът, публикуван в четвъртък от Службата за отчетност на правителството (GAO), дойде дни след като F-35B на стойност 100 милиона долара се разби над Южна Каролина. Пилотът от морската пехота на военния самолет, който е бил на тренировъчна мисия, е успял да катапултира без наранявания.

Корпусът на морската пехота едва е започнал своето разследване какво се е объркало. Но докладът на GAO актуализира постоянните недостатъци в поддръжката на усъвършенствания изтребител, построен от Lockheed Martin Corp., който се очаква да струва общо 1,7 трилиона долара, включително десетилетия операции и поддръжка.

Средният процент на наличност от 55% към март е „далеч под“ целта за „процент на възможност за мисия“ от 85% до 90%, в зависимост от различните версии на самолета, каза GAO в своята оценка от 96 страници.

Целта на Корпуса на морската пехота за наличност на неговата версия F-35B е например 85%. Вместо това коефициентът на „способност за мисия“ за тренировъчни самолети F-35B през фискалната 2022 г. е около 55% — и близо до нула за „пълна“ способност за мисия, според статистиката на ВМС, цитирана в доклада.

Същността на оценката на GAO е, че предизвикателствата по поддръжката само ще се влошат, освен ако Министерството на отбраната и военните служби не направят драстични и устойчиви подобрения в капацитета на депото за поддръжка, докато Lockheed продължава да произвежда самолетите. Повече от 950 самолета от повече от 3000 планирани F-35 вече са доставени на американски и международни клиенти.

Lockheed каза в изявление, че „ние сме готови да си партнираме с правителството, докато се създават планове за бъдещето на поддръжката на F-35, осигурявайки готовност за мисии“. Изпълнителят каза, че „F-35 е един от най-надеждните самолети в изтребителния флот на САЩ с повече от 90% от частите, работещи по-добре от предвиденото.“

Генерал-лейтенант Майк Шмид, ръководител на програмата F-35 на Пентагона, каза в изявление, че неговият офис работи „за стимулиране на подобрения в предприятието F-35“ с нарастването на флота. Той каза, че това включва създаването на „нашата глобална мрежа за ремонт, транспорт и складиране с по-бързи темпове“.

Кристофър Лоуман, помощник-министърът на отбраната по поддръжката, е силно фокусиран върху предизвикателството за поддръжка на F-35, казаха служители.

Армията на САЩ остава „изостанала от графика при установяването на дейности по поддръжка на депо за извършване на ремонти“ и „силно разчита“ на Lockheed и неговите подизпълнители за информация за части и ремонти, каза GAO.

Пентагонът „добави нови F-35 към своя флот, увеличавайки търсенето на ремонти, като същевременно продължава да се сблъсква със закъснения при установяването на капацитет за ремонт на военни депа“, се казва в съобщението.

Към март Пентагонът „изпращаше 73% от всички компоненти на F-35 обратно на производителя на оригиналното оборудване“ под надзора на Lockheed „поради забавяне в изграждането на пълен капацитет за ремонт в депата на военните служби“, каза GAO . „В резултат времето за ремонт на компонентите остана бавно, като над 10 000 чакаха да бъдат ремонтирани.“

Това е принудило програмния офис на F-35 да закупи „нови части, вместо да ремонтира частите, които вече има в инвентара“, практика, която служителите на програмата „не вярват, че е устойчиво решение“, според доклада.

Сред проблемите: екипите за поддръжка в три бази на F-35 казаха на GAO, че се нуждаят от номера на части, „които се намират в база данни, която е собственост“ на Lockheed. „Липсата на лесен достъп до номерата на частите възпрепятства“ ремонта на реактивни самолети, защото „забавя поръчката и получаването на необходимите части“, пише одиторската агенция.