Търговците на облигации нервно следят ЕЦБ след завръщането на енергийните проблеми

Пазарният индикатор на дългосрочните инфлационни очаквания тества най-високото ниво от 2010 г. миналата седмица, което според търговците ще затрудни ЕЦБ да оправдае края на своя цикъл на затягане

10:44 | 14 август 2023
Обновен: 11:04 | 14 август 2023
Автор: Алис Аткинс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мразовитото зимно време изглежда далечно безпокойство, докато горещините са основният проблем на Европа, но търговците и стратезите получиха напомняне миналата седмица за крехката енергийна сигурност на континента и рисковете на пазара на облигации.

Спот цените на природния газ скочиха с почти 30% за един ден, след като заплахите за стачка в Австралия разтърсиха инвеститорите.

ING Groep NV, Rabobank и Saxo Bank A/S препоръчват позициониране за промяна на позицията на ЕЦБ към по-настъпателна, тъй като цените на енергията отново се повишават. Те казват, че служителите ще се стремят да спрат допълнителното увеличение на дългосрочните инфлационни очаквания.

„Внезапно някои инфлационни аларми звънят отново“, каза Бенджамин Шрьодер, старши лихвен стратег в ING. „Последните колебания в цената на природния газ подчертават продължаващия риск от прекъсване на доставките спрямо по-благоприятната динамика на инфлацията напоследък.“

Следващият голям фокус за пазара е собственото проучване на ЕЦБ за инфлационните очаквания, което предстои в понеделник. Но цените на енергията са заплаха за множество пазари, включително Обединеното кралство, където липсват складове за природен газ. Нацията съобщава данни за инфлацията в сряда.

Въпреки че доставките на Европа за студено време са изобилни, регионът все още плаща четири пъти повече от САЩ и около двойно повече от това, което беше преди пандемията. Тъй като цените на енергията скочиха, пазарният индикатор на дългосрочните инфлационни очаквания тества най-високото ниво от 2010 г. миналата седмица, което според търговците ще затрудни ЕЦБ да оправдае края на своя цикъл на затягане.

Шрьодер от ING предупреди, че ястребите на ЕЦБ могат да ескалират, за да овладеят рисковете от ръста на цените. Той предупреди да не се навлиза в сделки, които водят до затягане на кривата - залози, че доходността на облигациите с по-дълъг срок ще се повиши по-бързо от по-късите. Пазарите не трябва да подценяват „решимостта и постоянството“ на централната банка, каза той.

Зависимостта на Европа от вноса на втечнен природен газ беше засилена от нахлуването на Русия в Украйна. Отказът от руските енергийни доставки подхранва пристъпа на инфлация, който започна миналата година, и рискува да разпали бъдещия ценови натиск, тъй като регионът остава силно уязвим от всякакви смущения на световните енергийни пазари.

Понастоящем паричните пазари оценяват 40% шанс за увеличение от 25 базисни пункта от ЕЦБ през септември, с още 66 базисни пункта намаления, очаквани за следващата година. Rabobank повтори вероятността, че ЕЦБ ще трябва да покаже „повече решителност“, за да се справи с инфлацията предвид риска от по-нататъшни възходящи енергийни шокове.

„Енергията е наистина важен ключ за ЕЦБ“, каза Лин Греъм-Тейлър, старши лихвен стратег в Rabobank. Той предпочита европейските сделки с облигации, фокусирани върху по-малко чувствителните към политиката пет- и 30-годишни криви - за разлика от дву- и 10-годишните криви.

Зимата идва

Saxo Bank A/S обвини търговците, които вграждат по-високи цени на енергията в позициите си за стабилното покачване на пазарните инфлационни мерки.

„Енергията е компонентът, който ще поддържа инфлацията висока и над целта на централната банка“, каза Алтеа Спинози, старши стратег по фиксиран доход в Saxo Bank. „Зимата идва, природният газ ще бъде по-търсен.“

Вместо допълнителни увеличения на лихвените проценти, Спинози очаква ЕЦБ да остане на изчакване за по-дълго време. Тя предпочита чувствителния към политиката къс край на кривата на доходност, като очаква кривата на доходност да се изравни до октомври.

За State Street & Trust Co. скокът в цените е малко вероятно да доведе до драматична промяна в политическите перспективи на ЕЦБ, тъй като ходовете не бяха толкова драматични като тези, наблюдавани миналата година, а инфлационният натиск продължава да се охлажда на други места.

„Ако това е само шок в цените на енергията, той не трябва да налага твърде широко преосмисляне на пазарните цени за лихвените проценти“, каза Тим Граф, ръководител на макростратегията за EMEA.

Но факторът в свитите глобални вериги за доставка на храни, екстремните метеорологични явления и суровият петрол WTI близо до деветмесечен връх - и цял набор от фактори заплашват да ускорят темпото на инфлацията.

„Части от пазара казват, че ЕЦБ трябва да повиши лихвата през септември“, каза Орла Гарви, старши портфейлен мениджър с фиксиран доход във Federated Hermes.

„Скок в общата инфлация е подценен риск.“