Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Н. Ваньов: Потенциалът на юана да измести долара е малко по-висок от този на лева

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 05.08.2023 г.

21:45 | 5 август 2023
Обновен: 10:08 | 8 август 2023
Автор: Даниел Николов

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ с едно ниво от AAA до АА+ не развълнува пазарите. На Уолстрийт се наблюдава най-сериозния спад от март насам заради повишената доходност на американските 10-годишни облигации и очакванията за по-ниски оценки на компаниите, макар сезонът на отчетите да потвърждава тяхното стабилно състояние. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Чисто технически, САЩ могат да емитират дълг колкото си искат, докато доларът е основна търговска и резервна валута в света. А той ще се остане такъв... Потенциалът на БРИКС и на юана да измести долара като световна резервна валута е малко по-висок от потенциала на лева да измести долара."

Китай предприема стъпки да отвори търговията с юани, но докато валутата остава капиталово затворена и няма свободен обменен курс, тя не може да заплашва долара, добави Ваньов.

"Всеки инвеститор в юани седи върху риска утре китайската народна партия да реши да прави някаква икономическа политика през стойността на юана и да загуби голяма стойност."

Повишената доходност на щатските облигации показват очакване за по-високи лихви за по-дълго време, тъй като инфлацията се оказва по-устойва от очакваното, каза Ваньов.

"Дойде тази втора вълна на инфлацията, която е свързана с повишаване на разходите за труд и изключително затегнатия пазар на труда в САЩ... Инфлацията се премести в сектора на услугите."

Пазарите реагират корективно на големия ръст през последните два месеца, движен основно от технологичния сектор и AI.

"Дъното на тази корекция може да се окажат нива на S&P500 от 4100-4200 пункта. Август месец е този път що-годе нормален, има по-ниска ликвидност и летаргия на пазарите и всеки един малък признак на паника води до по-дълбоки движения."

С излизането си от зърнената сделка и атаките по украинската инфраструктура за износ Русия отново се опитва да шантажира света, каза Ваньов. Имаше повишения на цените, особено при пшеницата, но доста по-малки в сравнение с края на зимата през 2022 г.

Има леко поскъпване на петрола, като останалите суровини се движат в очакваното за сезона, добави той.

В коментар за повишението на лихвите във Великобритания с 0.25% в четвъртък до 5,25%, Ваньов каза, че докато централната банка се опитва да се бори с инфлацията, правителството на Риши Сунак действа силно проинфлационно.

"Затова сега виждаме затегнат пазар на труда, ръст на заетостта, ръст на заплатите и ръст на инфлацията от сектора на услугите. За преодоляване на тези ефекти ще е нужно малко повече време отколкото за преодоляване на чисто суровинната инфлация през последните 16-18 месеца."

Сред членовете на борда на Bank of England нямаше единодушие с колко и дали въобще да се повишава лихвата и пазарите веднага понижиха очакванията си за пик на лихвата до 5.75% от 6.25% и вече го очакват през 2023 г.

"Вече имаме пълен синхрон между основните централни банки в глобален аспект: че пикът на лихвените повишения ще бъде постигнат през 2023 г. Най-вероятно на срещата на ЕЦБ в началото на септември ще станем свидетели на горе-долу сходно съобщение от страна на Кристин Лагард. Фед вече на няколко пъти сочи натам... Въпреки летните колебания на пазарите се очертава една добра основа за ръст през септември и октомври."

Целия разговор може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.