Азиатските енергийни групи се стичат към Лондон заради LNG бума в Европа

Компаниите са привлечени от потенциала за големи печалби в Европа след нахлуването на Русия в Украйна

20:10 | 8 август 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските енергийни компании се стичат в Лондон в отговор на скока в търсенето на втечнен природен газ (LNG) в Европа след нахлуването на Русия в Украйна. Групите установяват или изготвят планове за бюра за търговия с втечнен природен газ, за да се възползват от новата позиция на Европа като най-големият вносител в света на суперохладено гориво, след като Русия намали доставките на газ в региона, пише Financial Times.

Компаниите включват японските Tokyo Gas, Osaka Gas и Kansai Electric и южнокорейската SK E&S, докато китайските ENN, Cnooc, PetroChina и Sinochem също обмислят преместване в Обединеното кралство, според източници на FT.

Потенциалът за по-голяма възвращаемост от продажби на европейски клиенти, обикновено групи за комунални услуги, отколкото в Азия, привлече компаниите към Лондон. Той е очевидната дестинация пред други европейски градове поради позицията си на водещ център за търговия с газ, създаден след откриването на нефт и газ в Северно море през 60-те години на миналия век.

Печалбите от търговия в Европа бяха особено добри миналото лято, когато цените на газа скочиха, докато регионът се бореше да осигури гориво, за да запълни складовете си преди зимата.

„Нуждаете се от по-силна връзка и присъствие на европейските пазари“, за да реализирате печалби, каза Феликс Бут, ръководител на LNG в енергийната аналитична фирма Vortexa.

„Компаниите са много по-наясно, че могат да направят големи маржове, продавайки товари в Европа“, добави той.

Tokyo Gas, най-голямата газова компания в Япония, създаде лондонски търговски екип през април, за да се справи с движението на цените в европейско време, което смята за решаващо, след като регионът изпревари Китай и Япония като основен вносител на LNG в света.

Osaka Gas, друг голям доставчик в Япония, назначи двама нови служители в съществуващия си LNG екип в Лондон след пълномащабното нахлуване в Украйна. Kansai Electric, компания за комунални услуги, е на прага да създаде търговски екип в Лондон, казаха двама души, запознати със ситуацията.

SK E&S, бизнес единицата за природен газ на южнокорейския конгломерат SK Group, също планира да се разшири в Лондон, след като отвори офис в Лондон в края на миналата година, каза компанията.

Европа е внесла 130 милиарда кубически метра втечнен природен газ миналата година, което представлява почти 40 процента от нейното потребление на природен газ, според Статистическия преглед на световната енергетика на Института по енергетика.

Цените на LNG в Северозападна Европа също достигнаха рекордно високо ниво от $78,15/mmbtu в края на август, близо $10 по-високо от тези за Североизточна Азия, според агенцията за отчитане на цените Argus.

Въпреки че европейските цени на LNG паднаха значително тази година, апетитът на Европа за LNG се очаква да остане висок, тъй като тя трябва да внася големи количества, за да замени изгубените руски тръбопроводни доставки.

Освен японските и южнокорейските групи, китайските компании също гледат към британската столица.

ENN, една от най-големите енергийни групи в Китай, „търси да създаде“ функция за втечнен природен газ, докато държавната Cnooc наскоро се нае да развие бизнес за търговия с газ, казват хора, запознати със ситуацията.

PetroChina, част от държавната Китайска национална петролна корпорация, и химическата група Sinochem „са били на лов“ за персонал, който да създаде бюра в Лондон, казват хората.

Лондон е идеален за европейски операции поради установения си газов пазар.

„Съществуват също мрежи и човешки връзки с физическо присъствие, които не могат да бъдат подценени при сключването на сделки“, каза Алън Рийд, управляващ редактор на Atlantic LNG в S&P Global Commodity Insights.

„Лондон остава основен център за търговия със суровини и финансов център.“