Тайни преговори целят връщане на украинските деца, взети от Русия

Саудитска Арабия и Турция са посредници за сделка за репатриране на хиляди деца, разселени от инвазията на Владимир Путин

19:10 | 18 юли 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Турция се стремят да постигнат сделка за репатриране на украински деца, отведени в Русия и държани в домове за деца или осиновени от руски семейства, пише Financial Times, позовавайки се на четирима души, запознати с преговорите.

Длъжностни лица в Киев и Москва съставят списъци на хилядите деца, преместени в Русия след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна. Преговорите продължават от няколко месеца.

Бившият собственик на футболен клуб "Челси" Роман Абрамович, който преди това е посредничил в мирни преговори, размяна на затворници и сделка със зърно като неофициален емисар на Путин в Украйна, също е замесен в дискусиите, според двама души, запознати с въпроса.

Международният наказателен съд обвини Путин във военни престъпления през март заради репатрираните деца, заедно с неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Въпросът е толкова спорен, че украински и руски официални лица отказват да говорят помежду си директно, за разлика от някои минали размени на затворници или преговори за прекратяване на огъня, пише FT.

„Няма [директна] комуникация с руската страна“, каза Дария Херасимчук, комисар по правата на децата в кабинета на президента Володимир Зеленски. Освен това сме убедени, че не може да се говори в тази посока, защото не става въпрос за размяна на военнопленници, това са цивилни, това са деца.

Саудитска Арабия e повдигнала въпроса за разселените деца на среща на длъжностни лица от избрани членове на Г-20 в Копенхаген през юни като част от по-широки дискусии за необходимостта трети страни да говорят както с Украйна, така и с Русия, според дипломат, информиран за разговорите.

Западните страни дадоха благословията си на Рияд да продължи да посредничи за децата и други въпроси, включително сделката със зърното, опасенията от замърсяване в превзетата от Русия АЕЦ "Запорожие" и потенциална ядрена ескалация, каза дипломатът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се опита да си изгради роля на миротворец, като посредничи при провалените преговори за прекратяване на войната миналата година, както и при сделката за зърно и няколко обмена на затворници.

Украйна твърди, че Русия е организирала отвличанията на около 20 000 деца с изричното намерение да заличи украинската им идентичност. Хуманитарната лаборатория на университета "Йейл" казва, че най-малко 6000 украински деца са били преместени в Русия, докато официалните данни на Русия са за още по-малко.

Нито една от страните не е поддържала централизирани записи за това колко украински деца са били преместени в Русия, докато различните обстоятелства, при които са били отведени, затрудняват изготвянето на пълен списък или определянето къде да бъдат изпратени, казаха хората.

„Има една ситуация, когато мама и татко са на украинска територия. Има друга, където няма мама и татко, но има леля във Воронеж [южна Русия]“, каза човек, информиран за разговорите. „Целта е да преброим всички деца, за да разберем колко са и след това да намерим най-доброто решение за всяко дете.“

Киев обвинява Русия, че използва децата в рускоезичните райони на Източна Украйна като пропагандни инструменти, за да оправдае своята инвазия, и че прави това по добре подготвена стратегия.

Друг фактор, който усложнява разговорите, са различните начини, по които децата са пристигнали в Русия.

Докато някои бяха насилствено отведени в първите седмици на нахлуването от руски войници и публично парадирани, други бяха доведени там от проруски роднини или изпратени в руски летни лагери, след което отделени от семействата си, когато Украйна си върна родните им градове.

Въпреки че Русия каза, че ще позволи на всяко дете да се върне в Украйна, ако законен настойник може физически да го върне, родителите трябва да направят това сами, тъй като Киев и Москва отказват да се ангажират директно по въпроса.

Много от украинските родители нямаха паспорти или пари за пътуване, което правеше заобиколния маршрут в Русия през Полша и Беларус или балтийските държави още по-предизвикателен. Около 370 деца - малка част от общия брой, които според Киев са блокирани в Русия - са се върнали в Украйна, след като са били разселени, пише FT.