Руски въглеродни кредити се насочват към Зимбабве с помощ от Южна Африка и Беларус

Сдeлката има потенциал да генерира милиони в чуждестранна валута от западни инвеститори чрез нерегулирана вратичка

18:35 | 11 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-противоречивите сектори на пазара за компенсиране на въглеродни емисии току-що беше въвлечен в един от най-натоварените геополитически проблеми в света.

Въпреки че Африка се стреми да се превърне в международен център за търговия с въглеродни компенсации, нейният избор на партньори може да накара някои инвеститори да помислят отново. Това е така, тъй като планиран обмен на въглеродни кредити в Зимбабве работи с Беларус и Русия по програма за продажба на компенсации от бивши съветски държави. Лицето на проекта е бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума, който в момента е съден в страната за корупция, свързана с оръжейна сделка.

Зума използва реч на конференцията от 7 юли, за да разкрие план на Беларуско-африканската асоциация за външна търговия (BAFTA) за пускане на 2 милиона въглеродни кредита на новата борса за бързо стартиране на бизнеса. Длъжностни лица от Националната агенция за инвестиции и приватизация (NAIP) на Беларус оттогава изясниха, че тези кредити идват от сибирска горска програма.

Юристи, които разглеждат механизми, казват, че липсата на подробности затруднява преценката дали сделката може да подлежи на санкции, но предупреждават, че това повдига редица сериозни въпроси.

„Това е нещо неизвестно“, каза Александър Презанти, партньор в Global Diligence, базирана в Лондон адвокатска кантора. „Но има потенциал за генериране на милиони в чуждестранна валута от западни инвеститори чрез нерегулирана задна врата.“

И Русия, и Беларус имат тесни връзки със Зимбабве и трите са под някаква форма на санкции от САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз. Зума имаше тесни връзки с Русия по време на деветгодишното си управление.

Разкриването на плана на BAFTA беше обявено за акцент на конференцията в курортния град Виктория Фолс. Целта на срещата беше да се стартира Африканският пазар на доброволни въглеродни кредити (AVCCM) и да се опита да се изгради консенсус между нациите на континента относно това как да се регулира компенсационната индустрия, която BloombergNEF прогнозира да нарасне до 1 трилион долара в рамките на 15 години.

Victoria Falls Securities Exchange, която ще наблюдава AVCCM, не е постигнала споразумение с дъщерното си дружество относно листването на тези кредити и се интересува предимно от кредити, генерирани от Африка, каза Джъстин Бгони, нейният главен изпълнителен директор.

На конференцията присъстваха делегати от нации, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия, Естония и Чехия, според нейните организатори. Представител на Verra, която ръководи водещата в света програма за доброволни въглеродни пазари, присъства на конференцията, а служител от немския Volkswagen AG изнесе презентация.

Съветски съюз

„Беларус подкрепя всички инициативи, които насърчават търговията между Беларус и африканските нации“, каза по имейл Виталий Жолнерович, заместник-началник на отдела за обслужване на инвеститори в беларуската агенция. „Пускането на тези единици за намаляване на емисиите в Република Зимбабве е инициатива на BAFTA в нормални търговски условия“, каза той.

BAFTA представлява страни от бившия Съветски съюз, включително Русия, според Жолнерович.

Единиците са генерирани между 2008 г. и 2012 г. на стар въглероден пазар на ООН, създаден съгласно Протокола от Киото, който влезе в сила през 2005 г., според документацията, прегледана от Bloomberg News. Всяка единица представлява един тон въглероден диоксид или негов еквивалент, отстранен или предотвратен от навлизане в атмосферата. Те могат да бъдат закупени от емитери на затоплящи климата газове, за да компенсират въздействието на дейността си.

Подразделенията все още са собственост на руска компания, която е наела беларуски брокер, каза служител на беларуската правителствена агенция с текстово съобщение. Зимбабве ще наложи данък от 10% върху кредитите и може да насочи повече от 100 милиона единици през обмена, каза лицето.

Русия остава обект на широкообхватни западни санкции, наложени след нейното нахлуване в Украйна, докато Беларус също е обект на санкции поради подкрепата си за Русия. Не е ясно дали кредитите с произход от Русия ще бъдат засегнати от тези санкции. Служителят на беларуската агенция каза, че това няма да се случи.

Зума председателства срещата на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата през 2011 г. Но оттогава той е критикуван от активисти за климата за ролята си в зеления преход на Южна Африка. Още през 2016 г. Зума спря успешна програма за възобновяема енергия и вместо това продължи изграждането на атомна електроцентрала от руски компании. Този проект в крайна сметка беше блокиран от съдебно дело, заведено от екологични активисти.

Дъщеря му Дудузиле Самбудла-Зума, която го придружаваше на конференцията, беше поставена тази година в центъра на подкрепяна от Русия кампания в Twitter за укрепване на подкрепата за нейното нахлуване в Украйна, според изследване, поръчано и финансирано от Центъра за информационна устойчивост (CIR).

Бившият президент, който е излежал време в затвора за отказ да даде показания пред съдебна комисия за държавни подкупи и отрече да е извършил неправомерно действие, използва речта си във Виктория Фолс, за да изрази загриженост относно глобалното затопляне. Той също така разкритикува санкциите, наложени на някои от лидерите на Зимбабве.

„Най-лошият механизъм“

Анализ на изследователи от Стокхолмския институт по околна среда установи, че около 75% от компенсациите, генерирани в рамките на системата за Съвместно изпълнение на Протокола от Киото (JI), вероятно са били безполезни. Системата може да е позволила около 600 милиона тона допълнителни емисии на еквивалент на въглероден диоксид. По-голямата част от тях идват от Русия и Украйна.

Системата JI на ООН е „може би най-лошият механизъм, който някога е съществувал от гледна точка на почтеност“, каза Ламбърт Шнайдер, автор на изследването в момента в Öko-Institut, организация с нестопанска цел за екологични изследвания в Германия и член на изпълнителния съвет на Механизма за чисто развитие, сестринска схема на JI.

Много от проектите не направиха нищо за премахване или избягване на навлизането на допълнителни парникови газове в атмосферата, данните бяха манипулирани, допуснати бяха грешки в изчисленията и имаше малък надзор от страна на одиторите, каза той.

„Винаги сме знаели, че много неща се объркат, но бяхме изненадани от някои проблеми и колко шокиращи бяха те“, каза Шнайдер.

Кредитите са на стойност 27 долара всеки, въпреки че продавачите биха били готови да приемат една четвърт от това в Зимбабве, каза служител в беларуската правителствена агенция.