Европа има идея как да спре нова енергийна криза: да складира газ в Украйна

Хранилищата в ЕС вече са близо до капацитета си — в момента са пълни над 70% — и съхраняването на горивото в Украйна може да предотврати пренасищане през следващите месеци

13:15 | 12 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На около 100 км от границата на Украйна с Европейския съюз редица тръби и помпи подсказват какво ще стане важна част от усилията на блока да осигури енергийни доставки и да осуети плановете на Владимир Путин.

Сгушено между земеделски полета и гори, хранилището Билче-Волицко-Ухерске може да складира повече от четири пъти повече природен газ от най-голямото хранилище в Германия и се свързва лесно с мрежите на блока, благодарение на ролята на Украйна като транзитен маршрут от десетилетия за руската енергетика.

Съхраняването на жизненоважно гориво в страна, подложена на ракетни удари и атаки срещу критична енергийна инфраструктура, може да звучи като луда идея. Но тя печели поддръжници, тъй като съоръженията са достатъчно далеч от фронтовата линия, за да се считат за безопасни, и някои търговци смятат, че си струва риска.

Европейските служители сега обмислят дали да подкрепят връзки към Билче-Волицко-Ухерске и други съоръжения, разпръснати из Украйна - дом на най-голямата мрежа от подземни пещери на континента, които могат да задържат газ, когато търсенето и цените скочат през зимата. Тъй като обектите в ЕС вече са близо до капацитета си — в момента са пълни над 70% — съхраняването на горивото в Украйна може да предотврати пренасищане през следващите месеци.

„Съхраняване на газ в Украйна може да помогне за балансиране на търсенето и предлагането през втората половина на лятото на 2023 г., като се има предвид тяхната отлична връзка с газовите пазари в ЕС“, каза в изявление за Bloomberg германската компания за енергийни услуги RWE AG, която е използвала хранилището на Украйна в миналото.

За да бъде съхранението на газ в Украйна жизнеспособно, цените ще трябва да паднат достатъчно ниско, за да оправдаят разходите. ЕС също така вероятно ще трябва да се намеси, за да осигури защита срещу потенциални загуби, свързани с конфликта.

Развиващата се инициатива е част от усилията да се избегне паниката, която доведе до рекордни цени и държавна намеса миналата година. За да защитят компаниите и потребителите, правителствата на ЕС предоставиха помощ от 646 милиарда евро според мозъчния тръст Bruegel и едва ли могат да си позволят повторение на това.

Докато европейските енергийни компании съхраняваха газ в Украйна преди инвазията на Русия през февруари 2022 г., доставянето на количества в страна, участваща в война, обикновено би било нечувано, а обсъжданията отразяват тесния набор от възможности на Европа и как войната е нулирала рисковете.

Енергията е оръжие в конфликта от самото начало. Експлозията миналата седмица на язовир Каховка на река Днепър е поредният пример. Миналата година Кремъл постепенно намали доставките на газ, създавайки хаос на енергийните пазари в Европа. Тези опасения остават и Украйна предлага решение.

Съхраняването на газ за Европа не само ще генерира така необходимите приходи за страната, но ще засили връзките с блока и ще служи като удар по Русия, след като Кремъл се опита да използва енергията, за да отслаби подкрепата за Киев.

Капацитетът за съхранение на газ в страната - намиращ се в относителна безопасност на цели 2 километра под земята - възлиза общо на повече от 30 милиарда кубични метра. Операторът "Урктрансгаз" предоставя една трета от това пространство - което се равнява на около 10% от търсенето на ЕС през четвъртото тримесечие на миналата година.

„Украинският пазар предлага съхранение на фиксирана цена, което прави съхранението на газ в Украйна много привлекателна и конкурентна опция“, каза Марко Залфранк, ръководител на търговската търговия в континентална Европа в базираната в Швейцария Axpo, но отбелязвайки, че рискът трябва да бъде намален допълнително.

Тъй като застрахователната индустрия избягва Украйна, степента, до която търговците са готови да складират газ в Украйна, зависи от ценообразуването и дали ЕС е готов да осигури предпазна мярка. Разговорите продължават.

Европейската комисия "проучва дали и как гаранциите, издадени от публични институции, биха могли да помогнат за отключването на достъпа до хранилищата за природен газ в Украйна", каза говорителят на комисията Тим Макфи на брифинг с репортери миналата седмица.

От своя страна "Урктрансгаз" работи върху въвеждането на гаранции за обслужване, за да намали рисковете, свързани с войната, като се стреми да се превърне в „мощна банка за Европа“, каза компанията в имейл отговор на въпроси на Bloomberg, добавяйки, че търсенето е надхвърлило първоначалните очаквания.

Времето за разполагане на системата изтича. Очаква се местата за съхранение в Европа да достигнат ограниченията на капацитета си най-скоро в началото на септември. Търсенето на отопление обикновено не започва до по-късно през есента, създавайки рискове от свръхпредлагане, а след това и свръхтърсене, ако настъпи рязко застудяване.

Без доставките по руски тръбопроводи, които до голяма степен са прекратени, европейските газови пазари са по-фино балансирани, отколкото в миналото. Това означава, че скоковете в търсенето или прекъсванията на доставките могат да имат извънредно големи въздействия.

Използването на съоръженията в Украйна би помогнало за предотвратяване на срив в цените преди зимата, но ако използването е „неочаквано високо“, това също представлява рискове за намаляване на цените през следващата година, според консултантите Energy Aspects Ltd. Зимните договори се търгуват на премия спрямо летните цени, което прави съхранението в Украйна или на танкери в морето все по-привлекателна опция.

Швейцарският търговец Axpo складира газ в Украйна преди войната и е готов да го направи отново, но следи отблизо развитието и държавните гаранции ще бъдат ключови.

„От началото на войната рисковете, свързани с енергийната инфраструктура в Украйна, се увеличиха неимоверно, както за съжаление видяхме при неотдавнашната експлозия на язовирната стена“, каза Залфранк.