Колко струва един уикенд? Отговорът може би е в адвокатските хонорари

"Те са амбициозни млади студенти по право, но казват: "няма значение с колко пари ще ме заливате, няма да работя по сто часа седмично"

17:07 | 27 май 2023
Автор: Ирина Анагел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Работата във водеща адвокатска кантора традиционно означава две неща - ненормирано работно време и значителни приходи. Тъй като се опитват да се конкурират с елитните американски фирми по отношение на заплащането, някои от най-старите лондонски фирми сега предлагат на своите адвокати алтернатива: по-кратко работно време.
Джие Клус-Лоу се дипломира като адвокат в Simmons & Simmons в Лондон през 2021 г. От нея се очаква да работи през някои от уикендите, но тя е доволна от това, тъй като знае, че може да си вземе почивни дни като компенсация. Средната заплата на новоквалифициран адвокат в Simmons & Simmons е 105 000 паунда (130 420 долара).

"Ако работя през уикенда, вече съществува разбирането, че се отказвам от нещо", казва Клус-Лоу. За нейните колеги в други фирми "това е по-скоро очакване".
Дори след като редица британски фирми наскоро повишиха заплащането на новоквалифицираните адвокати до над 100 000 паунда (111 000 долара), това все още е значително по-малко от най-добрите американски фирми в Лондон. Разликата в заплащането обаче изглежда става все по-маловажна, когато е за сметка на личната гъвкавост и живота извън офиса, казва Джонатан Бест, главен директор по въпросите на клиентите в GoodShape, която консултира компании относно здравето и благосъстоянието на служителите.

В края на краищата, 100 000 паунда за новоназначен служител вече са три пъти повече от средната заплата за работници от всички възрасти в Обединеното кралство през 2022 г.

"Те са амбициозни млади студенти по право, но казват: "няма значение с колко пари ще ме заливате, няма да работя по сто часа седмично", казва той.
Анализ на Bloomberg на данни, събрани от сайта за новини в бранша Legal Cheek, излага това, което вижда като компромис в баланса между професионалния и личния живот.


Младшите адвокати мислят за баланса между социални живот и заплащането. Британските фирми плащат по-малко от американските си конкуренти в Лондон, но предлагат по-гъвкаво работно време. Графика: Данни от Legal Cheek събрани и анализирани от Bloomberg

Това мислене не се изчерпва само с адвокатите. Въпреки кризата с разходите за живот, която означава по-дълги работни дни, за да се покрият сметките за наем, ипотека и храна, две трети от младите професионалисти в Европа заявяват, че не биха работили за компания, която не споделя техните ценности - и дори увеличение на заплатата не би променило мнението им, според проучване на LinkedIn.

Тези, които работят заради парите, трябва да осъзнаят защо работят там, където работят, казва Алекс Хамилтън-Бейли, ръководител на практиката за юридически и професионални услуги във фирмата за набиране на персонал Odgers Berndtson.

"Това е като в Goldman Sachs, никой не отива в Skadden заради баланса между професионалния и личния живот", казва Хамилтън-Бейли, визирайки Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom, американската фирма, която плаща на младшите юристи в Лондон около 165 000 паунда след две години стаж във фирмата.
Говорителите на Skadden и Goldman отказаха коментар.

По-голямото значение, което се отдава на баланса между професионалния и личния живот, променя и кариерните траектории. Според Хамилтън-Бейли адвокатските кантори са "наистина притеснени", че губят все повече хора, които избират да работят като вътрешни съветници, където работното време обикновено не е толкова екстремно, вместо да станат партньори.

В Simmons & Simmons Клус-Лоу казва, че обикновено излиза в девет часа с почивки за обяд и вечеря и винаги приключва в пет часа петък, защото предпочита отново да седне пред компютъра в неделя вечер, за да довърши задачите.
"Искам да изляза и да прекарам една петъчна вечер с приятелите си", казва Джие. "Виждам бъдеще тук."